Ananasové rajče: Největší hit letošního pěstování
Nákupy mě nebaví. Nerada čtu cedulky. Pospíchám rychle k pokladně. Už přesně nevím, pro co jsem v hobby marketu byla, ale do cesty se mi připletly sazenice rajčat. „Ještě dvě by se mohly hodit.“ Když jsem je přesazovala, čtu na květníku: ananasové rajče. Cože? To nebude dobrý ani do kečupu.
Taky máte každý rok oblíbenou plodinu, kterou si hýčkáte víc než jiné? Letos měl být favoritem lilek. Oslňoval mě nafialovělými květy. Dorostl jen malinkatý. Zato ananasové rajče se mělo k světu. Obrovské oranžové plody ohýbaly drobné větvičky. Neměla jsem odvahu. Tak jsem je rozdávala. „To rajče bylo výborný,“ říkali mi. Tak jsem si ho taky nakrájela. Sakra. Je fakt dobrý. Ananasové rajče patří mezi biftekové odrůdy. Což vás nemusí odradit, ani když jste vegetarián. Některé odrůdy jsou červené, třeba Beefmaster, odrůda German Gold je označovaná jako ananasové rajče – na řezu žlutá s červeným žíháním. Ananasové rajče pochází původně z USA, což mě těší (a rusofilové snad prominou). Tahle tyčková odrůda je hodně výnosná. Rajčata jsou obrovská – nevím, kolik vážilo největší, ale můžou mít až 2 kg. Mají svěží ovocnou příchuť, jsou šťavnatá. Vypěstovat je bylo snazší než běžná tyčková rajčata. Dařilo se jim na slunci, hodně jsme je zalévali a výborně si rozuměly s afrikány, které vychytaly začínající plíseň (začátkem léta bylo vlhko). Takže děkuju svojí nepozornosti za ananasové rajče. A příští rok zkusím přímo z vlastního výsevu.