Jak pěstovat artyčoky v našich podmínkách a co s nimi dělat po sklizni
Pěstování artyčoků v našich podmínkách nebývá tak časté, jedná se ale o zdravou zeleninu, která vám může přidat zajímavou chuť do vašich jídel. Ačkoli artyčoky pocházejí z teplejších oblastí, s trochou péče a trpělivostí je můžete úspěšně pěstovat i u nás. V tomto článku se dočtete, jak artyčoky pěstovat a jak je pak zpracovat po úspěšné sklizni.
Pěstování
Pro pěstování artyčoků je důležité nepodcenit přípravu. Jak vybrat správné místo, předpěstovat artyčok a kdy vlastně plodí?
Volba správného místa
Artyčoky jsou zeleninou, která miluje slunce a teplo, takže ideální místo na vaší zahradě by mělo být dostatečně slunné. Rostliny artyčoků potřebují denně alespoň 6-8 hodin slunečního svitu. Kromě zajištěného slunného a teplého místa, potřebují artyčoky místo s dostatkem prostoru. Jedná se o relativně velké rostliny, takže počítejte s tím, že vám na záhonu zaberou více prostoru.
Příprava půdy
Artyčokům se bude dobře dařit ve vzdušné a dobře odvodněné půdě, takže před sázením je nutné půdu dostatečně prokypřit. Nejlépe se hodí do hlinitopísčité až jílovité půdy s pH 6,0-6,8, která udrží vlhkost, ale nezadržuje přebytečnou vodu. Pro svůj růst potřebují artyčoky také dostatek živin, takže je vhodné před výsadbou přidat do půdy kompost, ať je půda více úrodná.
Předpěstování
Věděli jste, že jsou artyčoky dvouleté rostliny, takže začnou plodit až v druhém roce? Nezapomeňte na to u jejich pěstování. První rok artyčoky tvoří kořenové systémy a listy. I tak je vhodné je předpěstovat, obzvlášť v chladnějším podnebím.
S předpěstováním artyčoků začněte v únoru nebo začátkem března. Semena vysévejte do truhlíků nebo do pařeniště s kvalitním substrátem určeným na pěstování. Díky předpěstování si zajistíte kvalitní sazenice a zvýšíte tím šanci na úspěšnou úrodu. Jakmile sazenice dostatečně vyrostou, můžete je přesadit na venkovní záhon.
Sázení
Přesazovat sazenice artyčoků je vhodné až po zmrzlých, tedy koncem května. Sazenice umísťujte na záhon ve vzdálenosti 1 až 1,5 metru, potřebují dostatek prostoru pro růst. Pokud budete vysévat semena přímo na záhon, sázejte je do hloubky 2 cm a začněte s tím o něco dříve.
Jak pečovat o artyčoky?
Pro bohatou úrodu je nutná dlouhodobá péče o artyčoky, které potřebují pravidelnou, ale mírnou zálivku, především v letních horkách. Půda by měla být ideálně vlhká, ale pozor, nikdy by se neměla přemokřit. Udržet správnou vlhkost v půdě nám pomůže mulč. Na mulčování můžete použít slámu, kompost nebo jiné přírodní materiály.
Mulč vám také pomůže zabránit růstu plevelu, který je pro artyčoky nežádoucí. Takže nezapomínejte ani na jeho odstraňování. Rovněž odstraňujte staré a poškozené listy artyčoku, rostlina se pak může soustředit na růst nových a silných listů.
Sklizeň a zpracování
Největší radost je, když přichází na řadu úspěšná sklizeň. A co teprve pak samotné zpracování plodin a ochutnávání zajímavých jídel.
Sklizeň
Sklízejte artyčoky ve chvíli, kdy jsou jejich poupata dostatečně velká, ale ještě uzavřená. Přerostlý artyčok už by nebyl chutný. Toto období většinou přichází v létě, od července do srpna.
Na sklízení používejte ostrý nůž nebo nůžky a dávejte pozor, abyste rostlinu nepoškodili. Začněte sklízet artyčoky odspodu a postupujte nahoru. Po sklizni odstraňte okolní listy, podpoříte tak růst nových poupat.
Zpracování
Artyčoky jsou univerzální zeleninou do vaší kuchyně. Vhodné je zpracovávat co nejdříve, aby byly čerstvé a chutné. V lednici je dobré je uchovávat v plastovém sáčku, vydrží tak až týden dobré. Můžete je také zamrazit, před zamražením je dobré je blanšírovat, aby si zachovaly svou chuť.
Artyčoky můžete vařit, grilovat, péct nebo je použít do různých salátů. Dobré jsou i naložené a připravit z nich můžete chutné dipy a pomazánky. Na grilování je jednoduše rozkrojte na poloviny, potřete olivovým oleje, osolte a můžete grilovat.
Související články
- Jak vypěstovat dobrou rukolu
- Hýčkejte si na zahradě kopřivy. Kvůli čaji i hnojení
- Pěstování rakytníku
- Jak vypěstovat sladký fenykl
- Jak pěstovat artyčoky v našich podmínkách a co s nimi dělat po sklizni