Jak uchovat čerstvý česnek ve sklenici
Česnek je jednou ze základních surovin české kuchyně, a také výborným přírodním antibiotikem. Pěstujete-li česnek nebo jej kupujete ve velkém množství od místních pěstitelů, jistě jste se již setkali s problémem jeho uskladnění. Zatímco v rodinných domech lze česnek skladovat na několik způsobů, v bytech jsou obvykle tyto možnosti velmi omezené a je nutné přistupovat k alternativním postupům, které pomáhají zachovat jeho příjemnou chuť, aroma i účinné látky, které obsahuje.
Alternativní způsoby skladování česneku ve sklenici
Česnek vyžaduje pro skladování především optimální vlhkost a nižší teploty. Neoloupaný ve stroužcích by měl být skladován ve větraných prostorách ideálně v závěsných hlavách, pokud je potřeba jej uskladnit kompaktně, je možné jej buď vložit do textilního nebo papírového pytlíku a skladovat na vzduchu, nebo jej uzavřít do sklenic a uchovávat v ledničce, případně v plastových pytlících v mrazáku (zde však riskujeme právě ztrátu chuti. Pokud se rozhodnete česnek uložit do lednice, je potřeba jej vložit do uzavřené nádoby, aby se minimalizoval přístup vlhkosti. Při skladování ve sklenici je potřeba česnek náležitě ošetřit, a to těmito způsoby:
- neloupaný se solným zásypem
- neloupaný česnek proložený papírem
- loupaný v oleji nebo solném roztoku
- drcený se solným zásypem
- sušený
Neloupaný česnek ve sklenici
Ponecháte-li česnek neloupaný, je možné jej naskládat nahusto do sklenice a prosypat solí. Sůl stroužky zakonzervuje a zajistí regulaci vlhkosti ve sklenici. Místo soli lze použít papírovou utěrku, kterou stroužky česneku při skládání do sklenice prokládáme. Sklenici je nakonec nutné dobře uzavřít, aby se prostředí uvnitř nádoby stabilizovalo.
Loupaný česnek v nálevu
Nelze-li česnek skladovat ve větraném prostoru, je možné jej oloupat a ponechat ve sklenici v lednici v odpovídajícím nálevu. Nálev lze připravit buď z oleje (nebo také z vepřového sádla), který zabrání nejen přístupu vlhkosti, ale také plísní a bakterií. Alternativně lze použít 20% solný nálev (S dílky vody na jeden dílek kuchyňské soli).
Drcený česnek
Velmi vhodným způsobem úpravy je nadrcení, prolisování nebo utření česneku do homogenní kaše. Tu je potřeba smíchat se solí (ideálně 1 dílek soli na 4 dílky česnekové hmoty). Kaši lze opět vložit do sklenice a uchovávat v lednici.
Sušený česnek
Česnek lze také oloupat, nakrájet na plátky a nechat vysušit. Sušený česnek se následně pomele a používá jako koření.
Související články
- Jak nejlépe uskladnit česnek?
- Kdy a jak sázet česnek?
- Kdy a jak sadit česnek?
- Jak uchovat česnek?
- Jak sadit česnek?
- Jak uskladnit česnek?
- Jak uchovat oloupaný česnek?
- Jak správně pěstovat česnek?
- Jaké hnojivo na česnek?
- Jak pěstovat medvědí česnek?
- Jak naložit česnek do soli?
- Jak hluboko sázet česnek?
- Česneková pasta bez soli
- Jak připravit česnek na langoše?
- Jak namořit česnek?
- Česnek jako lék - co je na tom pravdy?
- Jak udělat česnekový dip?
- Jak dlouho roste česnek a jeho náročnost
- Jak uchovat čerstvý česnek ve sklenici
- Česnek vysazujte právě teď. Jak na to?
- Česnek do země. Než úplně zamrzne
- Medvědí česnek: Jak pěstovat životabudič na zahradě
- Jak sklidit a skladovat cibuli a česnek přes zimu?
- Kdy vysadit česnek, abyste měli bohatou sklizeň?
- Medvědí česnek. Vypěstujte si první jarní životabudič