Úvod  › 

Česneková pasta bez soli

Sůl je skvělým konzervantem, a proto je s ní příprava česnekové pasty nejjednodušší. Co když ale neradi hodně solíte nebo si chcete jídlo dochutit až nakonec? Připravte si česnekovou pastu bez soli podle následujících tipů.

Jaké konzervanty zvolit pro česnekovou pastu?

Kromě soli je výborným konzervantem i olej. Můžete použít jakýkoli máte po ruce, ale k dlouhodobému uchovávání se nejvíc hodí kvalitní olivový olej (obyčejný, panenský může měnit po pár týdnech chuť pasty). Jeho výhodou také je, že se dá používat pro teplou kuchyni i do studené kuchyně k ochucení salátů nebo pro namáčení pečiva.Použít můžete i sádlo.

V čem a jak je nejlepší česnekovou pastu uchovávat?

K tomu, aby česneková pasta vydržela dlouho, pomůže i vhodná nádoba. Nejvhodnější jsou menší zavařovací sklenice se šroubovacím víkem (například od dětských přesnídávek nebo majonézy). Skleničky před plněním vysterilizujte (důkladně několikrát propláchněte vroucí vodou nebo umyjte v myčce nádobí na nejvyšší teplotu a jednou propláchněte vroucí vodou).

Postup přípravy česnekové pasty bez soli

  1. Česnek oloupejte - Protože je potřeba oloupat hodně stroužků, můžete si pomoci malým trikem. Stroužek přitlačte nožem a uvolněte tak slupku. Nevadí, když trochu popraská, protože česnek stejně zpracujete nadrobno.
  2. Důkladně jej rozdrťte nebo rozmixujte - Zpracováváte-li malé množství nebo chcete-li ručně propracovanou pastu, utřete česnek nožem. Snadnější je ale rovnou ho rozsekat spolu s olejem ponorným mixérem nebo v robotu.
  3. Zalijte směs olejem - Stroužky dejte do robotu nebo nádoby, ve které budete česnek zpracovávat. Olej by měl zabírat asi polovinu naplněné nádoby. Ze začátku dejte oleje raději méně a přidávejte podle toho, jakou chcete výslednou konzistenci česnekové pasty. Na 1 kilo česneku potřebujete asi 200-300 ml oleje. Výsledná hmota má být tekutější konzistence.
  4. Pastu napěchujte natěsno - Hotovou směs napěchujte do sklenice tak, aby se nedotýkala víčka (nechte jeden až tři centimetry volné), a pevně uzavřete. Abyste měli jistotu, že pastu uchováte stále čerstvou, zalijte ji olejem. Tak, aby utvořil „zátku“ a směs zakonzervoval.

Správným skladováním zajistíte dlouhou výdrž

Tuto pastu byste měli skladovat v chladu a tmě, nejlépe v lednici. Jestli se dá pasta pořád použít poznáte podle toho, že nemění barvu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4/5 (4 hlasy)


Související články