Česneková pasta bez soli
Sůl je skvělým konzervantem, a proto je s ní příprava česnekové pasty nejjednodušší. Co když ale neradi hodně solíte nebo si chcete jídlo dochutit až nakonec? Připravte si česnekovou pastu bez soli podle následujících tipů.
Jaké konzervanty zvolit pro česnekovou pastu?
Kromě soli je výborným konzervantem i olej. Můžete použít jakýkoli máte po ruce, ale k dlouhodobému uchovávání se nejvíc hodí kvalitní olivový olej (obyčejný, panenský může měnit po pár týdnech chuť pasty). Jeho výhodou také je, že se dá používat pro teplou kuchyni i do studené kuchyně k ochucení salátů nebo pro namáčení pečiva.Použít můžete i sádlo.
V čem a jak je nejlepší česnekovou pastu uchovávat?
K tomu, aby česneková pasta vydržela dlouho, pomůže i vhodná nádoba. Nejvhodnější jsou menší zavařovací sklenice se šroubovacím víkem (například od dětských přesnídávek nebo majonézy). Skleničky před plněním vysterilizujte (důkladně několikrát propláchněte vroucí vodou nebo umyjte v myčce nádobí na nejvyšší teplotu a jednou propláchněte vroucí vodou).
Postup přípravy česnekové pasty bez soli
- Česnek oloupejte - Protože je potřeba oloupat hodně stroužků, můžete si pomoci malým trikem. Stroužek přitlačte nožem a uvolněte tak slupku. Nevadí, když trochu popraská, protože česnek stejně zpracujete nadrobno.
- Důkladně jej rozdrťte nebo rozmixujte - Zpracováváte-li malé množství nebo chcete-li ručně propracovanou pastu, utřete česnek nožem. Snadnější je ale rovnou ho rozsekat spolu s olejem ponorným mixérem nebo v robotu.
- Zalijte směs olejem - Stroužky dejte do robotu nebo nádoby, ve které budete česnek zpracovávat. Olej by měl zabírat asi polovinu naplněné nádoby. Ze začátku dejte oleje raději méně a přidávejte podle toho, jakou chcete výslednou konzistenci česnekové pasty. Na 1 kilo česneku potřebujete asi 200-300 ml oleje. Výsledná hmota má být tekutější konzistence.
- Pastu napěchujte natěsno - Hotovou směs napěchujte do sklenice tak, aby se nedotýkala víčka (nechte jeden až tři centimetry volné), a pevně uzavřete. Abyste měli jistotu, že pastu uchováte stále čerstvou, zalijte ji olejem. Tak, aby utvořil „zátku“ a směs zakonzervoval.
Správným skladováním zajistíte dlouhou výdrž
Tuto pastu byste měli skladovat v chladu a tmě, nejlépe v lednici. Jestli se dá pasta pořád použít poznáte podle toho, že nemění barvu.
Související články
- Jak nejlépe uskladnit česnek?
- Kdy a jak sázet česnek?
- Kdy a jak sadit česnek?
- Jak uchovat česnek?
- Jak sadit česnek?
- Jak uskladnit česnek?
- Jak uchovat oloupaný česnek?
- Jak správně pěstovat česnek?
- Jaké hnojivo na česnek?
- Jak pěstovat medvědí česnek?
- Jak naložit česnek do soli?
- Jak hluboko sázet česnek?
- Česneková pasta bez soli
- Jak připravit česnek na langoše?
- Jak namořit česnek?
- Česnek jako lék - co je na tom pravdy?
- Jak udělat česnekový dip?
- Jak dlouho roste česnek a jeho náročnost
- Jak uchovat čerstvý česnek ve sklenici
- Česnek vysazujte právě teď. Jak na to?
- Česnek do země. Než úplně zamrzne
- Medvědí česnek: Jak pěstovat životabudič na zahradě
- Jak sklidit a skladovat cibuli a česnek přes zimu?
- Kdy vysadit česnek, abyste měli bohatou sklizeň?
- Medvědí česnek. Vypěstujte si první jarní životabudič