Úvod  › 

Co dělat s velkou úrodou paprik?

Papriky jsou oblíbenou zeleninou, která se na zahradě dá pěstovat. Pokud jste úspěšní, odměnou vám je bohatá úroda. Co ale dělat s velkou úrodou paprik? Přečtěte si naše tipy na jejich zpracování i zajímavé recepty.

Možnosti zpracování paprik

Velká úroda paprik může být radostí, ale i výzvou. Pokud máte papriky ze zahrady nebo jste jich koupili větší množství na trhu, je dobré přemýšlet, jak je efektivně zpracovat. Jedná se ovšestrannou zeleninu – dají se sušit, mrazit, zavařovat nebo rovnou využít v kuchyni. Správným uskladněním a zpracováním si jejich chuť můžete užívat po celý rok.

Sušení paprik

Jednou z nejoblíbenějších metod zpracování paprik je jejich sušení. Nejlepší jsou k tomu tenkostěnné odrůdy, jako jsou chilli papričky, kozí rohy nebo kapie.Usušené jemůžete rozemlít na domácí paprikový prášek, který dodá pokrmům skvělou chuť. Sušit je můžete několika způsoby:

  • Na vzduchu – Papriky navlečte na provázek a zavěste na suché, teplé místo s dobrým prouděním vzduchu.
  • V sušičce – Nakrájené papriky rozložte na plata a sušte při teplotě kolem 50 °C, dokud nebudou křehké.
  • V troubě – Sušte na nízkou teplotu (cca 50 až 70 °C) s pootevřenými dvířky, aby mohla unikat vlhkost.

Mražení paprik

Pokud máte málo času a chcete si papriky uchovat na zimu, mražení je ideální volbou. Stačí je omýt a nakrájet na požadované kousky. Poté je rozložte na plech v jedné vrstvě a dejte zamrazit. Jakmile ztuhnou, přesypte je do uzavřených sáčků nebo nádob. Takto si udrží svou barvu, chuť a čerstvost.

Zavařování a nakládání

Další možností je zavařování paprik ve sladkokyselém nálevu, oleji nebo jako součást zeleninových směsí. Oblíbené jsou například sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu, které jsou skvělé jako příloha k masu. Výborné do salátů i na pečivo jsou pečené papriky naložené v oleji s česnekem. Nebo papriková čalamáda, což je směs paprik, zelí a cibule, která obohatí každé jídlo.

Zajímavé recepty z paprik

Pokud máte paprik opravdu hodně, zkuste je zapojit do každodenního vaření. Skvěle se hodí do polévek, dušených pokrmů, rizot nebo těstovinových salátů. Výborné jsou ale i čerstvé do různých salátů. Mohou se plnit masem, sýrem nebo zeleninovou směsí a zapékat v troubě. Také je můžete zpracovat podle trochu netradičních receptů, jako jsou pečené papriky po španělsku, domácí papriková pasta, paprikový olej, omáčky nebo kečup z paprik.

1. Escalivada – pečené papriky po španělsku

Tradiční katalánský recept, který si oblíbíte. Na jeho přípravu potřebujete:

  • 3 velké červené papriky
  • 1 lilek
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Papriky, lilek a cibuli upečte v troubě na 200 °C do změknutí. Oloupejte a natrhejte na proužky. Pokapejte olejem, osolte, opepřete. Podávejte s pečivem nebo jako přílohu.

2. Domácí papriková pasta

Papriková pasta se skvěle hodí do omáček, pomazánek i k dochucení masa. Připravte si tyto ingredience:

  • 1 kg červených paprik
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Papriky upečte v troubě na 200 °C, dokud slupka nezačne černat. Nechte je zchladnout, oloupejte, rozmixujte s česnekem, solí a olejem a uchovávejte v lednici nebo sterilizovaných skleničkách.

3. Paprikový olej

Paprikový olej dodá pokrmům zajímavou chuť a barvu. Připravíte ho z:

  • 500 ml kvalitního olivového oleje
  • 2 sušené červené papriky (např. kozí rohy nebo chilli)
  • 1 stroužek česneku (volitelné)

Papriky rozdrobte nebo nahrubo nasekejte a vložte do čisté sklenice. Zahřejte olej na střední teplotu, ale nenechte ho vařit. Nalijte ho na papriky a nechte alespoň týden louhovat. Olej získá jemně pikantní chuť a je skvělý na saláty, těstoviny nebo grilovaná masa.

4. Papriková omáčka

Tato jednoduchá omáčka se skvěle hodí k těstovinám i masu.Připravíte ji s těmito ingrediencemi:

  • 500 g paprik
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, bylinky dle chuti

Papriky nakrájejte na proužky, cibuli a rajčata na kousky. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte papriky a rajčata a nechte dusit do měkka. Směs rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Uchovávejte v lednici nebo sterilizujte do sklenic.

5. Paprikový kečup

Výborná alternativa ke klasickému rajčatovému kečupu. Na jeho přípravu si nachystejte:

  • 1 kg paprik
  • 500 g rajčat
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl, pepř

Papriky a rajčata nakrájejte a společně s cibulí poduste do změknutí. Přidejte česnek, ocet, cukr a dochuťte. Rozmixujte na hladký kečup. Naplňte do sterilizovaných sklenic.

Kompostování zbytků

I když se snažíme zužitkovat co nejvíce, některé části paprik končí jako odpad. Zbylé části paprik můžete přidat do kompostu, kde se rozloží a poslouží jako přírodní hnojivo pro příští sezónu.

S trochou kreativity můžete papriky využít naplno a užívat si jejich skvělou chuť po celý rok.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)