Úvod  ›   › 

Co dělat s velkou úrodou rajčat a paprik?

Velká úroda rajčat a paprik je odměnou za úspěšné zahradničení. Někdy ale může být náročné vymyslet, na co všechno tu domácí zeleninu využít. Pokud máte chuť vyzkoušet něco jiného než lečo a rajčatové omáčky, inspirujte se našimi nápady na zpracování rajčat a paprik. V tomto článku najdete několik originálních tipů, jak využít rajčata a papriky jinak – nejen v kuchyni, ale třeba i v kosmetice nebo jako dlouhotrvající zásobu na zimu.

1. Fermentovaná rajčata a papriky 

Fermentovaná zelenina má mírně kyselou chuť a skvěle se hodí jako příloha k masům nebo do salátů. Navíc je to způsob dlouhodobého uchování zeleniny, kterou můžete dochutit různými bylinkami podle vaší chutě.

Rajčata a papriky umyjte a nakrájejte je na menší kousky. Do sklenice vkládejte vrstvy rajčat a paprik a střídejte je s kořením, jako je sůl, česnek, můžete použít kousky pálivých papriček nebo bylinek, jako je oregano či tymián. Na 1,5 litru vody by mělo být asi 1–1,5 lžíce soli. Když je sklenice plná a zelenina úplně ponořená, zakryjte sklenici a nechte ji fermentovat při pokojové teplotě 3–5 dní. Po dokončení fermentace sklenici skladujte v lednici, která proces fermentace zpomalí.

2. Rajčatové džemy nebo marmelády 

Rajčata jsou obvykle považována za součást slaných pokrmů, ale z rajčat se dají připravit i vynikající džemy a marmelády. Díky jejich sladkosti se hodí nejen k pečivu, ale i k sýrovým pokrmům nebo k masům.

Při přípravě džemu postupujte stejně jako u výroby sladké marmelády. Přidat pro ozvláštnění můžete vanilku, skořici nebo trochu citronové šťávy a vytvoříte tak opravdu originální rajčatovou marmeládu, která vás překvapí chutí. Rajčatová marmeláda je skvělý způsob, jak využít přebytek rajčat a přitom ochutnat něco neobvyklého.

3. Pesto z rajčat a paprik 

Další netradiční možností je rajčatovo-paprikové pesto. Tento druh pesta je chuťově zajímavý, ale také je zdravý. Navíc má široké možnosti využití. Skvěle se hodí na těstoviny, do sendvičů nebo jako dip k zelenině či masu.

Stačí opéct rajčata a papriky, přidat česnek, ořechy (např. piniové nebo vlašské) a trochu parmezánu, vše rozmixovat a máte hotovo. Rajčatovo-paprikové pesto je o něco sladší než tradiční verze, a přitom plné intenzivních chutí.

4. Sušená rajčata 

Sušení rajčat je skvělý způsob, jak uchovávat rajčata dlouhodobě. Po usušení si rajčata navíc zachovají svou intenzivní vůni a chuť. Stačí je nakrájet na tenké plátky, osolit a nechat vysušit buď na slunci, nebo v troubě při nízké teplotě. Rajčata můžete před sušením i ochutit kořením, jako je oregano nebo provensálské koření. Sušená rajčata využijete do salátů, těstovin nebo je můžete přidat do různých jídel, jako je rizoto, polévky či do směsi k masu.

5. Rajčata do kosmetiky 

Rajčata jsou zdravá nejen v kuchyni, ale i pro naši pokožku. Obsahují totiž vitamín C a lykopen, které pomáhají chránit pleť a podporují zdravý vzhled pokožky. Na přípravu domácí kosmetiky stačí rajčata rozmixovat na jemnou pastu a použít ji jako pleťovou masku. Masku nechte působit 10–15 minut a potom opláchněte. Kromě pleťových masek mohou rajčata posloužit také jako přísada do vlasových tonik pro zpevnění a výživu vlasů.

6. Domácí kečup 

Domácí kečup je nejen chutný, ale jedná se i o mnoho zdravější alternativu k běžným kečupům prodávaným v obchodě. Rajčata se povaří s cibulí, česnekem, cukrem a octem, a po chvíli varu vznikne hustý, sladko-kyselý kečup. Pokud máte rádi pálivější variantu, přidejte červené chilli papričky. Tento domácí kečup je skvělý na hranolky, do burgerů nebo jako zálivka na saláty. Možná vás překvapí, jak jednoduché je připravit si vlastní kečup plný chuti.

7. Rajčatové chipsy 

Rajčatové chipsy jsou zdravou alternativou ke klasickým bramborovým chipsům. Neobsahují žádná dochucovadla a k tomu mají nízký počet kalorií. Hodí se jako mlsání k televizi nebo jako občerstvení na večírek, ale vyzkoušet je můžete i jako přílohu k hlavním jídlům. Stačí rajčata nakrájet na tenké plátky, osolit je a dát je do trouby na nízkou teplotu, dokud nebudou jemně křupavá.

8. Rajčatovo-papriková pasta

Zajímavou kombinací je i rajčatovo-papriková pasta, která se hodí na přípravu rychlé večeře. Umyjte rajčata a papriky, poté je nakrájejte na větší kusy. Zeleninu poté na pánvi nebo v troubě opečte na střední teplotě, dokud nezměkne. Opečenou zeleninu rozmixujte spolu s česnekem, solí a kořením, případně trochou chilli, přidejte také olivový olej. Mixujte, dokud pasta nebude mít hladkou konzistenci. Takto vzniklou pastu skladujte v lednici, v uzavřené nádobě vydrží 1–2 týdny. Pastu můžete i zavařit, poté vydrží dobře skladovaná až několik měsíců. Použít ji můžete jako základ pro pizzu, přidat ji k těstovinám nebo ji použít jako omáčku na pečenou zeleninu. Je to rychlé, snadné a vždy chutné.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články