Co se sklizní špenátu?
Ty zelené listy rostou před očima. Včera docela prťavé. Dneska už zase moc velké. Asi nespočítám, kolikrát jsme k večeři chroupali špenátový salát. Čerstvý je nejlepší. Špenát dusím v těstovinové omáčce a vařím v polévce. A aby mi to nebylo v zimě líto, tak zamrazuju.
Špenátový salát
Špenátové listy, nejlépe ještě malé, omyjte a nechte pořádně okapat. Můžete natrhat na menší kousky. Vložte listy špenátu do mísy, přidejte najemno nakrájená sušená rajčata naložená v oleji, hrst najemno nasekaných oříšků. Zakápněte olejem a balsamikem, můžete opepřit. Promíchejte a na talíři zdobte kozím sýrem. My ho bereme Od Francouze.
Špageti se špenátovou omáčkou
Připravte si asi mísu čerstvého špenátu, pár stroužků česneku, olej, pepř, smetanu, dvě lžíce sezamových semínek, cibuli, špageti a vodu. Špagety dejte vařit do osolené vody. Nakrájejte nadrobno cibuli a orestujte na oleji. Přihoďte listy špenátu (větší listy natrhejte na menší kousky). Přidejte rozmačkaný česnek a orestujte. Zalijte smetanou na vaření a poduste. Osolte a opepřete. Nakonec přisypte dvě lžíce sezamového semínka. Mezitím jsou špagety al dente. Na talíři zdobte parmezánem. Tip: Špenát se skvěle hodí také na přípravu populárních smoothies
Špenátové pesto
Připravte si asi 3 větší hrsti listů pesta, 6-7 lžic olivového oleje, lžičku soli, stroužek česneku, 3 lžíce piniových oříšků nebo směsi piniových oříšků a různých jader, 5 až 6 vrchovatých lžic parmezánu. Ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Pokud bude hmota moc tuhá, přidejte olivový olej, když moc řídká, zahustěte oříšky.
Špenátová polévka
Potřebovat budete asi 700 g čerstvých špenátových listů, olej, 250 ml smetany, strouhaný parmezán, sůl, pepř, zeleninový vývar, cibuli. Špenátové listy propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přihoďte nasekanou cibuli a osmahněte. Přidejte špenát a poduste. Zalijte asi 1 litrem vývaru a přiveďte k varu. Vmíchejte smetanu a vařte ještě asi 10 minut. Polévku podle chuti osolte a opepřete. Na talíři zdobte parmezánem nebo krutony.
Zamrazování špenátu
Už na jaře se chystám na horší časy. Na zimu. Špenát je první plodinou letošního roku, kterou zamrazuju. Buď celé listy, nebo ho najemno nasekám. Stačí už jen vložit do sáčků na zamrazování a schovat do mrazáku. Na salátu si sice v zimě nepochutnáme, ale z mraženého špenátu vykouzlím třeba tradiční přílohu, polévku i těstovinovou omáčku.