Co uvařit z červené řepy?
Mám ji ráda. A vždycky jsem měla. Tady jsou recepty z červené řepy, které připravuju často. Protože jsou jednoduché a dobré.
Červenou řepu strouhám do salátů syrovou. Z vařené připravuju vegetariánské carpaccio. Vozím ji mámě, aby ji zavařila na zimu. V zimě jíme polévku z červené řepy. Nebo si ji s mrkví a jablkem odšťavníme. Nad červenou řepou jsem se nikdy nešklebila, takže příběh o tom, jak jsem si vlastní zeleninou vyléčila žaludek zkažený ve školní jídelně, vám vyprávět nemůžu. Pokud nechci lhát. A to nechci. Máma vždycky zavařovala (a ještě pořád zavařuje) – okurky, hrušky, třešně, jahody, broskve, meruňky. Miluju kompoty. I zavařenou červenou řepu. Protože moje máma ji umí. (A já se jí jednou od ní taky naučím.) Postupně jsme ale přicházeli na chuť červené řepě i jinak.
Zdravá červená řepa
Tepelnou úpravou červená řepa získá na hodnotě, takže se jí nebojte vařit. Je výborná k detoxikaci. Obsahuje vitamín C, skupinu vitamínů B, sodík, draslík nebo vápník. Červená řepa je plná betainu, který pomáhá zamezit kornatění tepen a současně podporuje i činnost jater. Červená řepa působí močopudně, pomáhá vylučovat sůl z těla a podporuje žaludeční činnost. A teď už ty recepty.
Pomazánka z červené řepy
Mám ráda jednoduchá jídla. Tohle je skvělá večeře. Nevařenou červenou řepu omyjte a oloupejte. Nastrouhejte ji najemno, přidejte trochu nasekané cibulky a zelené petrželové natě. Smíchejte s jogurtem a se lžící hořčice. Mažte na pečivo.
Carpaccio z červené řepy
Vegetariánská verze carpaccia (a ještě lepší než masová). Na čtyři porce carpaccia budete potřebovat jednu větší červenou řepu. Tu dejte neoloupanou vařit do vody (na zhruba 25 minut). Uvařenou řepu nechte vychladnout a vložte do lednice, kde by měla odpočívat do druhého dne. Slupku z uvařené červené řepy snadno sloupnete. Vezměte hodně ostrý nůž a z řepy krájejte tenoučké plátky. Ty poskládejte na talíř, lehce osolte, opepřete, zakápněte dobrým olivovým olejem a ozdobte parmezánem. Navrch můžete dát nějakou bylinku – třeba bazalku.
Polévka (krém) z červené řepy
Zahřeje a zasytí. Dvě středně velké červené řepy oloupejte a nakrájejte na kostky. To samé proveďte s dvěma většími brambory a dvěma mrkvemi. Připravte si ještě kousek petržele a celeru. Zeleninu dejte vařit asi do litru vody. Přihoďte libeček, dva bobkové listy, špetku drceného muškátového květu a osolte. Povařte, až zelenina změkne. Polévku rozmixujte – vytvoříte skvělý krém z červené řepy, který můžete na talíři zdobit zakysanou smetanou.
Šťáva z červené řepy
Červenou řepu odšťavňujte a pijte. Pro jednu osobu počítejte 1 červenou řepu, 2 mrkve a 1 jablko. Šťávu si připravujte vždycky čerstvou. Nejlepší je ze zeleniny vytažené přímo ze záhonu. My občas přidáváme i kousek černé ředkve. Nápoj je potom říznější.