Úvod

Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu

Zeleninu můžete nejen zamrazit nebo zavařit, ale také usušit. Vyrábím si tak domácí vegetu na dochucení polévek a omáček. Z toho, co mi vyrostlo na zahradě.

Domácí vegeta je bez konzervantů a třeba i bez soli, pokud se tak rozhodnete. Smíchat si ji můžete třeba se sušeným droždím a máte tak opravdu dobré a zdravé dochucovadlo pokrmů. Do domácí vegety patří různé druhy kořenové zeleniny, hlavně mrkev, celer a petržel. Přidat můžete i pórek a cibuli. A taky hrsti zelené natě: listů celeru, petržele, libečku nebo pažitky.

  • Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte nebo pokrájejte na drobné kostičky.
  • Cibulku nadrobno nasekejte. Pórek nakrájejte na tenká kolečka.
  • Rozprostřete zeleninu na sušící plát se sítí s drobnými očky. Nebo sušte zeleninu v sušičce, pokud ji máte.
  • Zelenou nať nasekejte a také dejte usušit.
  • Vše můžete sušit odděleně a potom smíchat, nebo vše smíchat už při sušení.
  • Usušenou zeleninu můžete rozmixovat, ale není to nutné.
  • Vegetu můžete smíchat se solí nebo se sušeným lahůdkovým droždím.
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)