Úvod
Ohodnoťte tento článek:
Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu
Zeleninu můžete nejen zamrazit nebo zavařit, ale také usušit. Vyrábím si tak domácí vegetu na dochucení polévek a omáček. Z toho, co mi vyrostlo na zahradě.
Domácí vegeta je bez konzervantů a třeba i bez soli, pokud se tak rozhodnete. Smíchat si ji můžete třeba se sušeným droždím a máte tak opravdu dobré a zdravé dochucovadlo pokrmů. Do domácí vegety patří různé druhy kořenové zeleniny, hlavně mrkev, celer a petržel. Přidat můžete i pórek a cibuli. A taky hrsti zelené natě: listů celeru, petržele, libečku nebo pažitky.
- Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte nebo pokrájejte na drobné kostičky.
- Cibulku nadrobno nasekejte. Pórek nakrájejte na tenká kolečka.
- Rozprostřete zeleninu na sušící plát se sítí s drobnými očky. Nebo sušte zeleninu v sušičce, pokud ji máte.
- Zelenou nať nasekejte a také dejte usušit.
- Vše můžete sušit odděleně a potom smíchat, nebo vše smíchat už při sušení.
- Usušenou zeleninu můžete rozmixovat, ale není to nutné.
- Vegetu můžete smíchat se solí nebo se sušeným lahůdkovým droždím.
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)