Brambory na 10 způsobů: inspirace, tipy na jídla
Brambory patří k základním surovinám české kuchyně už po staletí. Navíc jsou levné, snadno dostupné a dají se připravit na nespočet způsobů. Přinášíme vám 10 receptů, jak zajímavě můžete brambory připravit. Jsou jednoduché, chutné a zároveň trochu netradiční. Který z nich vyzkoušíte jako první?
1. Bramborové krokety
Krokety jsou skvělým způsobem, jak využít zbylou bramborovou kaši. Stačí ji smíchat s trochou mouky, žloutkem a kořením, vytvarovat válečky, obalit ve strouhance a osmažit dozlatova. Skvěle chutnají jako příloha i samostatná pochoutka s dipem. Pokud do směsi přidáte nastrouhaný sýr nebo uzenou papriku, dostanou krokety ještě zajímavější chuť.
2. Bramborová kaše s bylinkami
Klasická bramborová kaše může být ještě lepší, když do ní přidáte čerstvé bylinky, například pažitku, petržel nebo tymián. Pro extra jemnou konzistenci ji našlehejte s máslem a smetanou. Bramborová kaše je skvělou přílohou k pečenému masu nebo rybě. Pro ještě zajímavější chuť, můžete do kaše vmíchat nastrouhaný parmazán nebo opečenou cibulku.
3. Bramborové placky
Křupavé placky jsou klasikou, kterou miluje snad každý. Skvělé bramborové placky dělají hlavně naše babičky a maminky, ale můžete si tuto pochoutku zařadit i do vaší kuchyně. Nastrouhané brambory smíchejte s vejcem, česnekem, solí a trochou mouky. Smažte na pánvi do zlatova a podávejte s kysanou smetanou nebo uzeným masem. Do těsta můžete přidat trochu strouhaného sýra nebo špetku majoránky pro zajímavější chuť.
4. Zapečené brambory
Další možností jsou zapečené brambory. Stačí nakrájet brambory na tenké plátky, proložit je sýrem, smetanou a kořením a dát zapéct. Můžete přidat šunku, houby nebo cibuli pro ještě výraznější chuť. Zapečené brambory mohou být přílohou k masu, ale mohou být i jako hlavní jídlo. Pokud chcete lehčí variantu, zkuste místo smetany použít řecký jogurt smíchaný s česnekem.
5. Svěží bramborový salát
Lehká a svěží varianta bramborového salátu je ideální na letní dny. Vařené brambory nakrájejte na kousky, přidejte nakrájenou čerstvou zeleninu, jako je okurka, ředkvičky, jarní cibulka, a promíchejte ji s jogurtovým dresinkem. Pokud chcete podpořit chuť a čerstvost salátu, přidejte trochu citronové šťávy. Takto připravený bramborový salát je skvělou přílohou ke grilovanému masu.
6. Pečené brambory se slaninou a rozmarýnem
Jednoduchý, ale dokonalý recept. Nakrájené brambory promíchejte s olivovým olejem, česnekem, rozmarýnem a kousky slaniny. Pečte v troubě dozlatova a užijte si neodolatelnou vůni i chuť. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte k bramborám trochu chilli vloček nebo kajenského pepře.
7. Bramborová pizza
Je to trochu netradiční kombinace, ale i pizza může mít bramborový základ. Plátky předvařených brambor rozložte na plech, potřete rajčatovou omáčkou, posypte sýrem a oblíbenými ingrediencemi, například šunkou, prosciuttem, kukuřicí, houbami nebo olivami. Pizzu dejte péct do trouby na zhruba 180 °C, hotová by měla být v závislosti na troubě zhruba za 15-20 minut.
8. Bramborová omeleta s vejci
Vydatné a chutné jídlo získáte i při kombinaci brambor a vajec. Nakrájené brambory na malé kostičky osmahněte na pánvi, přidejte rozšlehaná vejce a nechte pomalu prohřát. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo sýrem. Do směsi můžete přidat kousky uzeného lososa nebo sušených rajčat, získáte tak netradiční, ale skvělou kombinaci chutí.
9. Bramborové hranolky
Domácí hranolky chutnají mnohem lépe než kupované. Stačí brambory nakrájet na proužky, promíchat s trochou oleje a upéct v troubě nebo osmažit. V troubě by měly být pečené asi 25–30 minut při 200 °C, v polovině pečení hranolky otočte. Pro extra chuť je zkuste dochutit česnekem, paprikou nebo rozmarýnem. Pokud chcete extra křupavé hranolky, před pečením je na pár minut namočte do studené vody.
10. Gratinované brambory
Tento francouzský pokrm si zamilujete, hodí se jako příloha i hlavní chod. Brambory se zapékají ve smetaně s česnekem a sýrem, což vytvoří nádherně krémovou strukturu a lahodnou chuť. Vyzkoušet můžete různé druhy sýry nebo i jejich kombinaci, vhodný je parmazán, cheddar, mozzarella nebo gouda.
Související články
- Tradiční pěstování brambor na zahradě
- Jak sázet brambory?
- Jak na mandelinku bramborovou?
- Skladování brambor
- Jak pěstovat brambory?
- Jak uvařit brambory? - parní hrnec
- Jak dlouho vařit brambory?
- Jaké jsou druhy brambor?
- Optimální brambory na uskladnění
- Jak zabránit klíčení brambor?
- Způsoby nakličováni brambor
- Je čas sklidit brambory
- Vhodné/nevhodné brambory na bramborový salát
- Brambory pěstované pod slámou - výhody, nevýhody i postup
- Brambory na 10 způsobů: inspirace, tipy na jídla