Úvod  › 

Jahody - Oblíbené a zdravé ovoce

Jsou vyhledávané pro svoji chuť a vůni, malé množství cukru, ale velké množství antioxidantů. Obsahují dostatečný podíl vitamínu C, kyselinu jablečnou, chininovou, citrónovou, šťavelovou, salicylovou a ellagovou, takže jsou účinné i proti rakovině. Zastoupeny jsou také vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinek, hořčík, vápník, síra. Stimulují metabolismus, vylučování, zabraňují vzniku močových a žlučových kamenů, pomáhají při nemocech kardiovaskulárních systémů, při nachlazení. Uhodli jste?

Milují je děti i dospělí

Jahody. Patří mezi měkké, šťavnaté, voňavé a chutné drobné ovoce rostoucí na jahodníku, které konzumujeme nejraději syrové, ale i různě zpracované, například ve formě marmelád, džemů, dření, kompotů i různých pokrmů. Jahodové příchutě najdeme v řadě nápojů, žvýkaček, bonbonů, čokolád, ale pro své aroma bývají využity také v kosmetice (obsažený mangan prospívá naší pokožce a vlasům). Jahodová bublanina, šampaňské s jahodami nebo jahody se šlehačkou nepotřebují další komentáře…

Na královském stole

Přestože jsou sladké červené plody známy již z dob starého Říma, do Evropy se dostaly až v 17. století. Na našem území se začaly pěstovat však až v 19. století. Jako ovoce lásky s pozitivním účinkem pro tvorbu testosteronu měly své nenahraditelné místo na stolech panovníků a právem byly nazývány královským ovocem. V současné době u nás existují dva druhy - jahody lesní a zahradní, pěstování zahradních není nikterak složité, péče je nenáročná, sklízejí se ručně, až mají jasně červenou barvu a jsou zralé. O konečný efekt se postará sluníčko i příznivé letní počasí.

Jahody v přepravce

Stopky jahod

Plodí po celou sezónu

Drobné červené plody najdeme v lesích, hájích, na pasekách, loukách a stráních v trávě, kde roste jahodník divoký. Jsou jedlé a nádherně voní. Fragaria annanassa je druhem zahradním, pěstován bývá také na velkých polích, kde je sklízen formou postupného samosběru. Čerstvé plody si ale mohou dopřát i balkónoví pěstitelé, kteří se rozhodnou pěstovat jahody měsíční. Odrůdy jako „Rujána“, „Temptation“ nebo „Yellow wonder“ plodí opakovaně i v době, kdy už doba zahradních odrůd skončila. Na větších plochách se nejčastěji daří odrůdám Senga Sengana, Korona, Ostara, Lidka, Calypso, Everest, Evita. 

Co o nich možná nevíte

Víte, že jejich jedinečné aroma tvoří na čtyři sta látek?

Víte, že obsahem vitamínu C směle konkurují citrónům?

Víte, že kromě minerálních látek a organických kyselin obsahují také atypické prvky jako bor, kobalt, fluor a molybden?

Víte, že tepelným zpracováním přicházejí o vitamín C, vysušením zase o vodu a svoje aroma?

Víte, že sběrem a konzumací lesních plodů se lze nakazit echinokokózou? Lesní plody potřísněné trusem psů, lišek a koček, v jejichž těle žijí tasemnice, způsobují toto parazitární onemocnění. Rostoucí v příkopech u silnic jsou zase obohaceny těžkými kovy z výfukových zplodin, a přes jejich krásu, chuť i typickou vůni ke konzumaci vhodné nejsou.

Nápady pro snadné pěstování

Při pěstování na zahrádce je vhodné využít fólii, díky ní budeme sklízet ovoce čisté a plení s kypřením záhonů nebude nutné. V chladnu jsou navíc kořeny jahodníků chráněny před promrznutím, sníží se také množství vody a hnojiva, protože se nalévá přímo do otvorů k rostlinám. Z podobných důvodů se praktikuje také pěstování na slámě nebo mulčovací kůře, přičemž plody jsou v suchu, neotlačeny, nezahnívající. Zajímavou novinkou je pěstování jahod v hydroponickém prostředí – ve vzduchu a vlhku, bez využití půdy. Hydroponie je oprášený pěstební systém starých Egypťanů, podmíněný vodním prostředím bez půdy, realizovaný za pomoci speciálního substrátu s živinami. Výhodou je, že rostliny rostou rychleji a lépe, jsou odolnější.

Chutnají po sluníčku

Těšíte se na letní lahůdky s čerstvým ovocem, které voní a jíme je i očima? Není nad jídlo zdravé, chutné, voňavé a krásné. Přesto, že za okny ještě poletují sněhové vločky, venku to nefunguje jako v pohádce O dvanácti měsíčkách. Takže si na ty letošní první sladké jahůdky, plné vitamínu a zdraví, budeme muset ještě nějaký čas počkat…

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články