Úvod  › 

Jak jíst kaki?

Setkali jste se v poslední době s exotickým fenoménem jménem kaki? Toto ovoce, původem z Číny, oblíbené především pro své bohaté zásoby vitaminů a příznivé účinky na zdraví i na štíhlou linii, začíná být známé i u nás. Chcete kaki vyzkoušet a nevíte, jak na to? Dovolte mi nabídnout Vám v tomto článku několik tipů získaných přímo z Brazílie, kde se kaki v hojné míře pěstuje i konzumuje.

Nejprve bych ráda upozornila, že toto ovoce se nesmí konzumovat nalačno, díky obsahu taninu má totiž projímavé účinky. Pozor! Osoby s problémy zažívacího traktu a osoby po bariatrických operacích by neměly kaki konzumovat ve velkém množtsví. Kaki rovněž není vhodné pro diabetiky kvůli množství cukru, které obsahuje. A v žádném případě nedávejte kaki zvířatům!

KONZUMACE

Kaki jezte, když je zralé. To poznáte podle oranžové až červené barvy plodu. Jakmile identifikujete, zda se jedná o sladký nebo kyselý typ kaki, dodržujte postup určený pro konkrétní typ ovoce. Sladké kaki je po dozrání tvrdé a pevné, při pokojové teplotě vydrží až 30 dní. Plod je spíše zploštělý. Kyselým typem kaki jsou naopak kulaté a měkké plody. Po dozrání jsou tmavě oranžové barvy, ale v ní mohou být lehce nazelenalé odstíny.

Plody KAKI:

Kaki

CC: germannavas

Sladké kaki:

  • Ovoce dobře umyjte pod teplou vodou, je třeba ho skutečně důkladně opláchnout a rukama očistit.

  • Není nutné odstraňovat slupku, ale je třeba odstranit listy a tvrdou květnatou část nahoře. Pakliže chcete odstranit i slupku, ponořte plod na nějakou dobu do teplé vody a posléze sceďte. Slupka se sama odloupne. Pokud ne, snadno ji odstraníte rukou.

  • Pokud jsou uvnitř semínka, odstraňte je.

  • Rozkrájejte podobným způsobem, jakým krájíte rajče.

  • Pokud chcete použít ke konzumaci lžičku, můžete. Chuť se tím prý zásadně změní, ale pokud Vám takto ovoce bude chutnat, proč ne.

Kyselé kaki:

  • Zralé plody jsou velmi měkké a mají sklon se otevírat. Slupka má tmavě oranžovou barvu, je rovná a poloprůsvitná. Tak poznáme, že už je vhodný čas si plod utrhnout a sníst.

  • Nicméně pokud kaki kupujeme, můžeme ho koupit nezralé a nechat dozrát doma. Přirozeně to trvá asi 7-10 dní, ale někdy může dozrát až po měsíci. Proto existují různé způsoby, jak dozrávání urychlit (např. v troubě zahřáté POD 50°C necháme ovoce 18-24 hodin).

  • Tento typ kaki se kvůli měkkosti doporučuje jíst zásadně lžičkou, jako prevence případného zašpinění. I zde je nutné odstranit vrchní tvrdou část a semínka. Pokud by ovoce bylo příliš měkké, lze ho na chvíli dát do ledničky. Krájíme zespoda.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články