Úvod  ›   › 

Jak naklíčit mungo fazole?

Mungo fazole nebo-li vigna zlatá. Jedná se o luštěninu. Malou, asi 5mm, olivově zelenou nebo červenou fazoly připomínající chutí zelený hrášek. Bývají zaměňovány se sójou.

Pochází z Indie, kde je nejčastěji připravováno tak, že se opéká na tuku a podává k čaji. Mnohem šetrnější je ovšem jejich namáčení nebo nakličování. 

Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.

Naklíčení

Základem jsou zdravá a kvalitní semena bez chemického ošetření. Suché zelené fazole přes noc, v tmavé místnosti, namočíme do vody. Teprve potom vložíme v přiměřeném množství do nakličovací nádoby (postačí uzavíratelná plastová krabice).

Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vodu udržujte co nejčistší.

Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých 8 hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou „na suchu“ a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

Takto je nakličujeme 2-5 dní.

Jakmile budete s výsledkem spokojeni, mungo propláchněte a skladujte v uzavíratelné dóze v ledničce. Obvykle vydrží svěží 3 - 5 dní. 

Naklíčené mungo můžete chrupkat jen tak samotné nebo ho přidat do jídel. Ale pozor, tepelnou úpravou můžete zničit cenné látky, protože je nejlepší jíst klíčky samotné nebo použít do studených jídel.

Pokud si ho chcete přidat do jídel, zde je pár typů na recepty:

- Mungo polévka

- Pikantní mungo fazole

- Dhál z červené čočky a mungo fazolí

- Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

- Tortilla plněná pikantními fazolkami mungo

- Rýže se zeleninou a mungo klíčky

- Ostré vepřové nudličky s klíčky mungo

- Filé s klíčky mungo

S mungem bychom to neměli přehánět. Naklíčeného munga snězte maximálně jednu hrst denně!

Nabídněte naklíčené mungo k ochutnání rodině a jestli mají rádi čerstvý hrášek, tak jim tato dobrůtka zachutná určitě. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články