Úvod  › 

Jak naložit zelí?

Kysané zelí je důležitou součástí některých tradičních českých jídel jako je vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka. Kysané zelí i samo o sobě je výbornou pochoutkou, a navíc je velmi zdravé.

Víte, jak je správně naložit? Není to žádná věda, ale mnoho lidí správný postup nezná. Přitom, když jej známe, máme vyhráno...

Co budete potřebovat?

  • hlávky zelí z podzimní sklizně 

Pro nakládání zelí si vybírejte větší hlávky, tedy ty pozdní. Jestliže zelí pěstujete sami, pak máte vyhráno. Kupujete zelí v obchodě, počkejte, až přijde na trh zelí z podzimní sklizně. 

  • kamenný soudek

Nejlepší je zelí naložit do kamenného soudku. 

  • sůl

Na deset kilogramů zelí stačí 40 gramů soli. Dejte si pozor, abyste nepřesolili!

  • koření 

Kmín, hořčičné semínko, cibule nebo kopr. Záleží, s jakým kořením vám naložené zelí chutná nejvíce.

  • zavařovací láhev

Můžeme začít!

  • Před samotným krouháním zelí omyjte hlávky. Nezapomeňte hlávky zbavit poškozených listů.
  • Jakmile máte zelí nakrouháno, můžete jej začít sypat do nádoby. Tvořit budete jednotlivé vrstvy krouhaného zelí.
  • Nasypeme krouhanku do nádoby, posolíme, přidáme koření, a řádně utlačíme rukama.
  • Skládáme jednotlivé vrstvy, dokud nenaplníme celou nádobu.
  • Celý obsah pak zatížíme zavařovací lahví naplněnou vodou. 
  • Nádobu umístíme na teplé místo.

A máme hotovo!

Po dobu šesti týdnů bude probíhat intenzivní kvašení. Poté nádobu umístíme do chladné místnosti (nejlépe do sklepa). Takto nám zelí vydrží až do jara, a my si můžeme pochutnávat kdykoliv na zelí dostaneme chuť!

Na co si dát pozor?

  • V žádném případě nepodceňte utlačování zelí. Mohlo by se stát, že se zelí zkazí.
  • Až budete zelí z nádobí nabírat, vždy použijte čistou vidličku nebo lžíci, a nezapomeňte zelí opět zatížit. 
  • Zelí musí být rovněž stále potopeno ve šťávě. 
  • Kysané zelí můžeme zamrazit, potom už jej ale pouze tepelně upravujte.
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články