Jak naložit zelí?
Kysané zelí je důležitou součástí některých tradičních českých jídel jako je vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka. Kysané zelí i samo o sobě je výbornou pochoutkou, a navíc je velmi zdravé.
Víte, jak je správně naložit? Není to žádná věda, ale mnoho lidí správný postup nezná. Přitom, když jej známe, máme vyhráno...
Co budete potřebovat?
- hlávky zelí z podzimní sklizně
Pro nakládání zelí si vybírejte větší hlávky, tedy ty pozdní. Jestliže zelí pěstujete sami, pak máte vyhráno. Kupujete zelí v obchodě, počkejte, až přijde na trh zelí z podzimní sklizně.
- kamenný soudek
Nejlepší je zelí naložit do kamenného soudku.
- sůl
Na deset kilogramů zelí stačí 40 gramů soli. Dejte si pozor, abyste nepřesolili!
- koření
Kmín, hořčičné semínko, cibule nebo kopr. Záleží, s jakým kořením vám naložené zelí chutná nejvíce.
- zavařovací láhev
Můžeme začít!
- Před samotným krouháním zelí omyjte hlávky. Nezapomeňte hlávky zbavit poškozených listů.
- Jakmile máte zelí nakrouháno, můžete jej začít sypat do nádoby. Tvořit budete jednotlivé vrstvy krouhaného zelí.
- Nasypeme krouhanku do nádoby, posolíme, přidáme koření, a řádně utlačíme rukama.
- Skládáme jednotlivé vrstvy, dokud nenaplníme celou nádobu.
- Celý obsah pak zatížíme zavařovací lahví naplněnou vodou.
- Nádobu umístíme na teplé místo.
A máme hotovo!
Po dobu šesti týdnů bude probíhat intenzivní kvašení. Poté nádobu umístíme do chladné místnosti (nejlépe do sklepa). Takto nám zelí vydrží až do jara, a my si můžeme pochutnávat kdykoliv na zelí dostaneme chuť!
Na co si dát pozor?
- V žádném případě nepodceňte utlačování zelí. Mohlo by se stát, že se zelí zkazí.
- Až budete zelí z nádobí nabírat, vždy použijte čistou vidličku nebo lžíci, a nezapomeňte zelí opět zatížit.
- Zelí musí být rovněž stále potopeno ve šťávě.
- Kysané zelí můžeme zamrazit, potom už jej ale pouze tepelně upravujte.