Úvod  › 

Jak oloupat lískové ořechy?

Lískové oříšky jsou pochutinou našich kuchyní už po staletí jejich úprava, jakožto potraviny, se neustále zlepšuje. Co se ale za staletí nezměnilo je to, že jejich loupání nepatří mezi oblíbené činnosti.

Jak tedy správně loupat lískové oříšky? A hlavně co nejsnadněji a samozřejmě s co nejmenším nepořádkem v dalekém i blízkém okolí? Rádi vám poradíme tím, že si uvedeme hned několik metod krok po kroku.

  1. V troubě

Základním pilířem postupu odstranění nežádoucí slupky z lískových oříšků, jsou podobně jako u mandlí, dostatečně vysoké teploty. Zde jsou však nutné ještě o něco musí vyšší teploty a důležitý je samozřejmě také suchý postup daného zahřívání. Oříšky tedy musí být řádně vysušené, jinak se místo pražení uvaří.  

  • Začínáme tedy rozehřátím trouby na teplotu 200 stupňů Celsia.
  • Jakmile máte rozehřátou troubu na požadovanou teplotu, stačí „lískáče“ rozložit na předem připravený plech, a ten vložit do trouby.
  • Samotná doba pečení není nijak závratně dlouhá, jelikož vše je hotovo za poměrně krátkou dobu, orientačně za 5–10 minut.
  • Za tuto dobu jsou oříšky dostatečně opražené, a tak stačí vyndat celý plech, a nechat lehce vychladnout.

         Loupání

  • Poté už jen postačí brát oříšek po oříšku do ruky a jemně třít mezi prsty, případně mezi utěrkou. Díky tomu tak slupička oříšku snadno povolí a vy budete držet ve svých rukou pouze krásně čistý ořech.
  • Samozřejmě celý postup můžete vylepšit a urychlit tím, kdy si jich několik vezmete do své dlaně, a druhou rukou o sebe dlaně třete. A i když se vám to bude zdát divné, tak díky tomu jich tak oloupete za kratší čas mnohem více.

Až tedy budete příště plánovat jídlo, ve kterém se lískové ořechy nacházejí, nemusíte se strachovat složitého odstraňování slupky.

  1. V mikrovlnné troubě

Oříšky rovnoměrně rozložíme na talíř, vložíme do mikrovlnné trouby. Na nejvyšším stupni výkonu ohříváme oříšky cca 5 minut. Není to tak úplně efektivní metoda, ale při nedostatku času postačí. Zde doporučuji nepoužívat plast, ořechy mohou dosáhnout vysokého stupně teploty a plastové misky nebo podobné výrobky takové teploty nemusely ustát.

  1. Na pánvičce

Samozřejmě existuje možnost, kdy můžeme dané ořechy vsypat na rozehřátou pánev, a nasucho pražit. Tento postup je o malinko složitější, nicméně se řadí mezi spolehlivé.

Na rozpálenou pánvičku rovnoměrně rozprostřeme lískové oříšky a přiklopíme pokličkou. Pražíme po dobu okolo 8 minut. Poté oříšky sesypeme a zbavujeme se slupky úplně stejně jako v postupu bodu č.1

Pozor na teplotu oříšků, můžete se snadno popálit.  

Poznámky závěrem:

Lískové oříšky jsou bohatým zdrojem vápníku, vlákniny, zinku a kyseliny listové. Při pražení o mnoho těchto látek oříšek přichází. Používejte tedy pražených ořechů s rozumem. 50 g lískových oříšků doplní energetický výdaj po hodině tvrdého běhu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.14/5 (7 hlasů)


Související články