Úvod  ›   › 

Jak uchovat chilli papričky?

Urodilo se vám hojně chilli papriček a vy přemýšlíte, co s nimi a jak je uchovat déle, než jim dovolí čerstvý stav? Existuje několik možností.

Chilli papričky usušíme i zmrazíme

Sušení

Tou první poměrně spolehlivou i velmi snadnou je sušení. Sušit byste měli pouze ty plody, které jsou už dostatečně zralé. Dbejte také na to, jak je sušíte, ideální je papričky rozkrojit a nechat usušit na slunci. Pozor na vlhko, v takovém případě by mohly začít plesnivět. Doporučuje se i sušit je zavěšené, aby mohly uschnout rovnoměrně, čímž se riziko plísní snižuje.

Čtěte také: Sušení petržele | Sušení zázvoru | Správné sušení rajčat

Co s usušenými papričkami?

Usušené papričky lze dále namlít nebo rozdrtit, zachovají si touto cestou svoje typické aroma, ale zároveň je nemusíte do jídla přidávat hned úplně celé. Poslouží vám klasický mlýnek na kávu, případně si zvládnete koření vyrobit i ručně za pomoci hmoždíře, pakliže vám nevadí jeho hrubší podoba.

Mrazení

Byť se můžete setkat i s doporučením na jiný postup, dávejte si pozor. S mrazem na ně raději příliš nechoďte, chladno jim úplně nesvědčí, v tomto případě by vám mrazák k uskladnění tak zcela nepomohl, jelikož může nepříznivě ovlivnit chuť a podepíše se i konzistenci papriček. Příliš dlouho není vhodné je nechávat ze stejných příčin ani v lednici. Nevadí-li vám ovšem, že z nich po rozmrazení zbude spíše kaše a zpracujete je dále do pyré, které je možno dále využít například na těstoviny, jde o jednu z možných alternativ.

Inspirace fotogalerie chilli

Chilli papričky sušené na prkénku

CC: coyot

Červené chilli papričky

CC: simon

Chilli sušené na Slunci na papírovém ubrousku

CC: danielam

Chilli v oleji i do octa

Můžete je rovněž naložit do oleje, případně přidat podle chuti i bylinky.

Chilli papričky lze také klasicky sterilovat do láku vyrobeného z octa, který se stejně tak dobře dá vylepšit o mrkev, cibuli či třeba česnek, jako to znáte ze zavařování okurek.

Dobu sterilování bychom měli dodržovat zhruba na deseti minutách, jinak bychom poměrně křehkým plodům mohli zničit jejich strukturu. Takto můžeme zpracovat i ne zcela zralé papričky. Obdobně lze využít i některé druhy (například Jalapenos) u těch, které nám ještě nedozrály a už uzrát ani nestihnou. Z takových můžeme vyrobit pastu, která je skvělá především v kombinaci s kari, ale také se dá vytvořit ze směsi paprik a protlaku, kterou ochutíte solí a česnekem.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (2 hlasy)


Související články