Úvod  › 

Jak uchovat strouhaný křen?

Křen je důležitou součástí každé kuchyně v českých domácností. Jeho silná vůně a chuť lahodí mlsnému jazyku. Jak ale skladovat křen tak, aby si udržel svou chuť?

Křen je náročný společník. Bez správného skladování brzy ztrácí svou chuť, aroma a rychle se kazí. Správné skladování nastrouhaného křenu se dá zařídit několika způsoby. A my si je hned představíme.

  1. Zmrazit

Zmrazit křen není úplně šťastná volba, ovšem někdy není zbytí. Je to zcela primitivní. Čistý nastrouhaný křen smícháme s citronovou šťávou, sesypeme do igelitového pytlíčku, vytlačíme z něj přebytečný vzduch a řádně pomocí gumiček či provázku pytlík zavážeme. Uskladníme v mrazáku. Citronová šťáva zabrání hnědnutí křenu, který si díky tomu uchová svou krásně světlou barvu.

  1. Uskladnění v ledničce

Pokud křen používáte častěji, přijde vám tato metoda vhod. Křen vydrhneme kartáčkem a nastrouháme. Dáme vařit 2 litry vody na výrobu nálevu.

Ingredience na nálev:

  • 1 dcl oleje
  • 1 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 1 kávová lžička soli

Za stálého míchání přiléváme vychlazený nálev do křenu. Přiléváme opatrně, abychom křen moc nenaředili. Posléze křen naložíme do malých skleniček. Důležité je potřít horní část naloženého křenu hořčicí (křemžskou). Ta funguje jako přírodní konzervant, díky kterému se nemusíme bát zplesnivění. Sklenice pevně uzavřemea uložíme do chladného a tmavého místa-nejlépe špajzu nebo lednice. Výhoda tohoto receptu je, že křen nemusíte zavářet.

  1. Sušení

Sušený křen je surovina vhodnější spíše pro léčivé účely. Očištěný křen nastrouháme a rozložíme na noviny. Sušíme na suchém a teplém místě. Můžete použít i sušičku, kde si nastavíte teplotu alespoň 42°C. Avšak sušička mírně oslabí chuť i aroma. Nejlepší je sušení na slunci nebo topení. Dejte pozor na výběr místa, pokud se vám zde bude držet vlhkost, tak křen velice rychle zplesniví. Sušený křen uzavřeme do sklenic a řádně je uzavřeme. Křen si tak uchová své aroma, sílu a nemusíme se obávat navlhnutí.

  1. Zavařování

Nejlepší je zavařený křen s jablky, jelikož obě suroviny se vzájemně dochucují a vytváří příjemnou chuť, aroma i vůni. Navíc nám šťáva z jablka poslouží jako čistý konzervant. 

Budeme potřebovat

  • 3 větší kořeny křenu
  • 2 větší nebo 3 menší jablka
  • 1 lžíci cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 dl vinného octa
  • 2 dl vody

Křen i jablka řádně očistíme, oloupeme a nastrouháme „na jemno“. Jablka musí být bez jadřinců. Nastrouhanou směs jablek a křenu smísíme cukrem, solí, octem a vodou. Sklenice, ve kterých budeme zavařovat, musí být řádně vymyté, jinak se nám křen zkazí a zplesniví. Zavařujeme po dobu 20 minut.

Sterilizace sklenic: Nejlepší metodou je sklenice po dobu 25 minut vařit v čisté vodě. Potraviny nakládáme do ještě stále teplých nádob. Stejnou metodou sterilizujeme i víčka.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4.55/5 (11 hlasů)


Související články