Úvod  › 

Jak uvařit švestková povidla?

Švestková povidla jsou opravdová laskomina, přímo ze světa pohádek. Pokud si tedy budete chtít pochutnat na pravém pohádkovém povidlovém koláči, nebo se vydat s uzlíčkem buchet do světa, určitě bude nejlepší použít povidla domácí. Jak na ně nejlépe vyzrát, se dozvíte v následujících receptech.

Pečená povidla

  • 2 kg švestek
  • 2 lžíce octa
  • 50 dkg cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 4 rozdrcené hřebíčky
  • 4 lžíce rumu

Nejprve švestky opláchneme, vypeckujeme a rozemeleme v mlýnku na maso. Pomleté švestky rozložíme rovnoměrně na pekáč a necháme 20 minut péct v předehřáté troubě na 200 °C. Poté vyndáme z trouby, promícháme, posypeme 25 g cukru a vrátíme opět do trouby. Po 15 minutách znovu vyndáme, promícháme a posypeme zbývajícím cukrem. Pekáč vrátíme do trouby na dalších 15 minut. Po této době by měla být povidla hotová. Jestliže je ale máte rádi trochu hustší, můžete je do trouby ještě dle potřeby vrátit. Teď už nezbývá, než povidla dochutit kořením a rumem. Kdo nemá rád kousky švestek, může povidla ještě na závěr promixovat. Nakonec už stačí jen naplnit do sklenic, pořádně očistit jejich okraje, zavíčkovat a nechat vystydnout dnem vzhůru.

Vařená povidla

  • 3 kg švestek
  • 1 kg cukru
  • 200 ml octa

Švestky opláchneme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Promícháme je s cukrem a octem a necháme pod mírně pootevřenou pokličkou 12 – 24 hodin odstát v hrnci. Švestky tak krásně pustí šťávu. Pak už stačí jen postavit hrnec na plotnu a na mírném plameni nechat švestky přibližně tři hodiny probublávat. Nezapomeňte povidla pravidelně a důkladně míchat. Pokud by hmota příliš zhoustla, nebojte se přidat trochu vody. Švestky vaříme tak dlouho, dokud nedocílíme požadované konzistence povidel. A teď nezbývá, než naplnit švestky do sklenic (viz. předchozí recept).

Pokud máte švestek přímo záplavu, můžete vyzkoušet oba dva recepty. Jak ten tradiční (vařená povidla), tak ten modernější (pečená povidla). Jisté ale je, že s těmito povidly zabodujete jak u dětských, tak u dospělých strávníků.
Povidla jsou tedy nejlepším způsobem, jak se vypořádat s přebytkem švestek. Pokud ovšem neumíte pálit slivovici.

 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články