Jak vypěstovat dobrou rukolu
Zjara na mě jdou chutě na zelené. Třeba na rukolu zakápnutou balsamicem. Přiznávám, že občas si ji koupím v obchodě. Ale jinak ji pěstuju od časného jara do pozdního podzimu. Ráda se sama od sebe vysévá a roste jako plevel. Dobře se jí bude dařit i na balkoně v truhlíku. A rychle ji vypěstujete jen tak na vatě v misce.
Čím nás živí rukola
Rukola obsahuje vitamín C, beta karoten a vitamín B. Zelené listy rostlinky, které trochu připomínají pampelišku, pomáhají detoxikovat játra a pročišťují krev. To se zrovna v období nastupujícího jara hodí. Rukole jsou připisované také močopudné a projímavé účinky.
Rukola versus roketa
Chtělo by se říci dvě jména, jedna rostlinka. Ale není to úplně pravda, ačkoli roketa je velmi blízká příbuzná rukoly. Jsou si podobné tvarem listů i chutí. Nicméně, když rostlinky prozkoumáte blíž, zjistíte, že listy rokety jsou přece jen trochu oválnější a ne tolik ostře řezané. Protože se roketa v tuzemsku pěstuje více, snáze seženete i její semínka - prodávají se mezi semeny listové zeleniny pod názvem roketa setá.
Pěstování rukoly i rokety je snadné
Ať už seženete semínka rukoly nebo rokety, pěstování vám půjde samo. Tahle listová rostlinka je nenáročná a dokonce ji můžete pěstovat podobně jako řeřichu – hezky doma za oknem jen v mističce s vatou. Stačí misku vyložit vatou, navlhčit, nasypat semínka, zalévat a zhruba po 14 dnech sklidit výborné šťavnaté zelené listy, po kterých teď naše tělo lační. Rukolu nebo roketu lze pěstovat i v truhlících na balkoně nebo přímo na záhoně, kam jsme ji před pár dny vysela i já. Na sklizeň si ale počkám delší dobu, zhruba měsíc a kousek. Je lepší vysévat roketu nebo rukolu postupně, protože má hlavně v létě tendenci jít rychle do květu. A ráda se sama vysemení. Loni se mi, potvora jedna, vysemenila po sklizni v cibulovém záhoně (semínka tam asi zavál vítr), a tak jsme měli pěknou zásobu. To jen potvrdilo, že je opravdu nenáročná na kvalitu půdy.
Sklizeň a zpracování rukoly nebo rokety
Listy rukoly nebo rokety sklízíme průběžně. Snadno se uštipují nebo stříhají nůžkami. Šťavnaté listy rukoly rádi chroupeme jen tak s kapkou balsamica. Vyrábíme taky rukolové pesto nebo rukolou zdobím těstoviny a samozřejmě ji přidáváme do salátů.
Rukolové pesto
- 3 větší hrsti rukoly (rokety)
- 1 až 2 stroužky česneku
- Asi 8 lžic olivového oleje
- 3 lžíce piniových oříšků
- 6 lžic strouhaného parmezánu
Postup je víc než jednoduchý. Ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Pokud bude hmota moc tuhá, přidejte olivový olej, když moc řídká, zahustěte oříšky. Podávejte s čerstvě uvařenými těstovinami nebo pestem potírejte opečenou bagetu.