Úvod
›
Salát
Ohodnoťte tento článek:
Jak vypěstovat křupavý a chutný salát
Hlávkový salát je tradiční zelenina, kterou nesmíme opomenout. Už brzy zjara nás osvěží, povzbudí a dodá nám potřebné vitamíny. Salát si můžete snadno vypěstovat na záhonech. Jediné, na co si musíte dát pozor je zálivka. A slimáci.
Čím nás živí hlávkový salát?
Už jen ty křupavé světle zelené listy nám říkají, že salát je něco moc dobrého, svěžího, ozdravného. Hlávkový salát obsahuje vitamín A, B, C a E, najdeme v něm také vápník, draslík, sodík, hořčík a železo. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.
Pěstování hlávkového salátu
- Hlávkový salát potřebuje kyprou půdu, dostatek živin a hojnou zálivku. Tak roste rychle, je křupavý a šťavnatý.
- Pokud salát málo zaléváme, může být nahořklý.
- Salát můžeme vysévat přímo na záhon koncem března. Pro předpěstování vyséváme do pařeniště nebo květníku začátkem března.
- Salát lze pěstovat po celou sezónu, tomu uzpůsobujeme výsev.
- Vzrostlé rostlinky přesazujeme do kypré půdy asi 25 cm od sebe.
- Salát dobře zaléváme, občas mu načechráme půdu.
Sklizeň salátu
Šťavnatý salát můžeme sklízet od května až do podzimu. Používáme ho do salátů, připravujeme ho s tradiční zálivkou nebo bylinkami.
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)