Úvod  › 

Je čas mrkve. Vysévejte ji do kyprých záhonů, ať je šťavnatá

Víte, že na jednom metru čtverečním dobře připravené půdy vypěstujete v průměru kolem 0,6 kilogramu mrkve? A zvládnete to i jako začátečníci. Vyberte mrkvi slunečné místo a kyprou zem. Zalévejte a občas okopejte. 

Je to mrkev, nebo karotka?

Když půjdete kupovat semínka mrkve, mrkne na vás karotka nebo mrkev. A jaký je v nich rozdíl? Karotka je sladší a sklízí se už v průběhu léta. Je lepší k okamžitému spotřebování. Mrkev obecná se ze země vytahuje až na podzim a dobře se uchovává v písku. Můžete si ji také zamrazit.

Čím nás živí mrkev?

Víte, že mrkev se používá také v lidovém léčitelství? Působí močopudně, pomáhá při šerosleposti, posiluje zrak. Vláknina obsažená v mrkvi podporuje vylučování cholesterolu z těla. Samozřejmě mrkev obsahuje vitamín A, který bychom tělu měli dopřávat hlavně v zimě a na začátku jara, kdy ještě můžeme mít dobré zásoby mrkve. Tahle kořenová zelenina je bohatá také na antioxidanty.

Pěstování sladké a šťavnaté mrkve

Kdo ochutnal mrkev ze supermarketu, zrovna si nepochutnal. Nevím jak vy, ale já v ní prostě necítím tolik zdraví, spíš spoustu hnojiv. A tak jestli máte alespoň kousek zahrady, kam jde trochu slunce, pusťte se také do pěstování vlastní mrkvičky.

  • Mrkev nebo karotka vyžadují hlubokou a kyprou půdu. Proto neváhejte na podzim navést kompostovanou zeminu a promíchat ji také s hnojem – mrkev, která má živiny vám vyroste velká a šťavnatá.
  • Mrkev je plodinou tzv. druhé trati. To znamená, že potřebuje živiny a dobře zásobenou půdu, ale nesnáší čerstvě pohnojenou zeminu chlévským hnojem.
  • Stanoviště mrkve a karotky by mělo být slunné – vždyť taková mrkev je vlastně esencí slunce, oranžová nebo sytě žlutooranžová nám sluníčko připomíná i celou zimu. Když budete mrkev pěstovat ve stínu, nebude příliš chutná.
  • Vysévat mrkev můžete od začátku března, když to počasí dovolí, až do dubna.
  • Občas vysévám druhou sérii mrkve až v květnu nebo v červnu a do podzimku krásně dozraje na uskladnění.
  • Semínka mrkve jsou drobná. Sejte je do řádek vzdálených od sebe asi 15 až 20 cm.
  • Vzešlé malé mrkvičky se jednotí asi na 5 až 10 cm od sebe. Malé mrkve můžete klidně schroupat.
  • Nať z protrhané mrkve nevyhazujte. Vyrobte z ní pesto.
  • Mrkev je potřeba čas od času okopávat, aby plevel nepohltil malé rostlinky.
  • Aby mrkev vyrostla křehká, jemná a šťavnatá, potřebuje dostatek vláhy, proto pravidelně zaléváme, nejlépe večer při západu slunce.

Mrkev uložte do písku

Mrkev sklízejte v průběhu celého léta k přímé konzumaci. A na podzim k uskladnění. Na sklonku října, když je sucho, mrkev vyjměte ze záhonů, očistěte od zeminy, ulámejte nať a uložte do písku do sklepa. Místnost, kde bude mrkev uložena, by měla být vzdušná a spíše suchá, dobře ji zaopatřete proti mrazu. Dobře skladovaná mrkev vydrží až do nové sklizně. Mrkev a další kořenovou zeleninu můžete také zamrazit.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4/5 (1 hlas)