Jak vypěstovat svěží a chutné cukety
Stačí jedna jediná rostlina vysazená na dobře živený kompost a zahrne vás bohatou úrodou cuket. U nás to vždycky končí rozdáváním. Chcete cuketu, ptám se s nadějí v hlase každého kolemjdoucího. A přidávám recepty – z cuket jde totiž vařit celé léto úžasné dobroty.
Cuketám se také říká letní tykve. Jejich hlavní sezónou je léto, kdy vás budou zásobovat jedním plodem za druhým. Pro potřeby jedné rodiny většinou stačí dvě až tři rostliny cukety. Pamatujte na to, že malá sazenice se rozroste, její listy zmohutní, a proto potřebuje prostor. Cuketám se daří především na dobře živeném kompostu, potřebují slunce a dostatek zálivky. Cukety můžete pěstovat i na balkoně nebo na terase. Mají krásné květy a budou i vítanou ozdobou. Jen pamatujte na to, že potřebují velkou nádobu a humózní půdu.
Druhy cuket
Nejčastěji narazíte na cukety, které mají tmavě zelené podlouhlé plody. Vypěstovat ale můžete i cukety žluté, černé nebo pruhované. Stejně tak můžete narazit na cukety zakulacené. Záleží jen na vás, jakým dáte přednost. Osobně ráda zůstávám u klasiky. Vysazuju zpravidla dvě rostliny zelené cukety a jednu žlutou, pro zpestření.
Pěstování cuket
Cukety lze pěstovat buď přímým výsevem počátkem května, nebo si sazenice předpěstovat za oknem či v pařeništi. Je zřejmé, že předpěstovaná rostlina bude mít náskok a začne dříve plodit. Cukety vysazuju v polovině května po zmrzlících. Rostlinám cuket se bude dařit na slunném, teplém a chráněném stanovišti. Půda by měla být už prohřátá a dobře živená. Cukety vysazuju na kompost společně s dýněmi. Během suchého počasí je dobré cuketám dopřát zálivku. Během vegetačního období můžete přihnojovat například mulčováním – mulčovací vrstva by ale neměla být příliš silná, aby se pod ní neukrývali slimáci. Pozor, plody cuket jsou náchylné k hnilobě, proto je vhodné je vypodložit třeba prknem, aby nebyly v přímém kontaktu se zemí.
Sklizeň cuket
Labužníci si pochutnávají především na menších plodech cuket – sklízet je proto můžete, jakmile dosáhnou velikosti nějakých 10 cm. Nenechávejte je dorůst více než 20 cm, potom už nebývají tolik dobré, ačkoli když nám cuketa tak trochu přeroste, neváháme ji zpracovat na „cukeťáky“ (tedy bramboráky z cuket). Cukety při sklizni odřízněte ostrým nožem a na plodu ponechte několik cm dlouhou stopku, tak vám v chladu vydrží v dobré kondici několik dnů. Cukety mohou plodit až do podzimu, ovšem jsou náchylné na nižší teploty (pod 4°C). Proto je na noc raději přikrývejte netkanou textilií. Cukety je také třeba chránit před slimáky, kteří se rádi skrývají v listech a pochutnávají si na mladých plodech.
Co uvařit z cuket?
Mladé cukety strouhejte do salátů, můžete je grilovat, opékat nebo zapékat. Z cuket je výborná cuketová polévka nebo omáčka na těstoviny. Na zimu si je můžete s jinou zeleninou zavařit do podoby čalamády. A nezapomeňte ani na výbornou cuketovou buchtu. Podívejte se na recepty z cukety.