Úvod  ›   › 

Kdy a jak stříhat švestku?

Mezi zahrádkáři patří řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Slivoň, jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc na nich najdete dvouleté i tříleté větve, na nichž také bývají nejlepší plody. Všechny tyto faktory správný řez ovlivňují. Jak si s ním úspěšně poradit?

Jak správně na výchovný řez a jak ovlivnit tvar koruny?

Důkladný řez je základem pro velkou úrodu. Měl by se provádět pravidelně a rozhodně se nebojte být poměrně razantní. Hned po vysazení na nás čekají tzv. výchovné řezy, které dají základ správnému tvaru koruny. Během prvního roku bychom proto měli kmen zkrátit na přibližně metr. Ideální čas k tomuto kroku nastává na jaře.

Příští rok ve stejnou dobu budete pokračovat. Vyberte pouze tři či čtyři větve, které zkrátíte alespoň o půlku, ostatní můžeme více. Z těch také v budoucnu vznikne koruna. Dál vás čeká už jen řez, kterým korigujeme tvar, také ve stejnou dobu, to znamená na jaře. Nejvhodnější je ten s tzv. pyramidálně dutou korunou, kde chybí střední výhon. Pryč při něm musejí všechny větve, které překážejí těm hlavním. Mnohé z nich by se nakonec i tak samy postupem času mohly vylomit, protože narostou v ostrém úhlu a nezvládnou váhu plodů. Eventuálně by se mohl zničit i celý strom. Tímto krokem tomu účinně předejdete.

Provádíme zmlazovací řez

Vhodné je provádět tzv. zmlazovací řez, který posilní plodnost stromu. Provádí se zkracováním hlavních větví o plných 50 až 100 centimetrů. Nejlepší období pro tento řez přichází tehdy, když slivoň začíná kvést, protože se tak poměrně lehce zacelí rány po řezu. Ty ale i tak musíme samozřejmě ošetřit. Pokud jsou přírůstky větší, bude nutný tzv. udržovací řez. Na ten musíme pamatovat při vegetativním přírůstku o délce alespoň 40 centimetrů, nejlépe však až 60 centimetrů. Pokud bychom na tento druh řezu zapomínali, pupeny by se změnily na tzv. spící, což by znamenalo, že v dolní části větví se ochudíme o snadno dostupné plody.

Mezi zahrádkáři patří řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Slivoň, jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc na nich najdete dvouleté i tříleté větve, na nichž také bývají nejlepší plody. Všechny tyto faktory správný řez ovlivňují. Jak si s ním úspěšně poradit?

Jak správně na výchovný řez a jak ovlivnit tvar koruny?

Důkladný řez je základem pro velkou úrodu. Měl by se provádět pravidelně a rozhodně se nebojte být poměrně razantní. Hned po vysazení na nás čekají tzv. výchovné řezy, které dají základ správnému tvaru koruny. Během prvního roku bychom proto měli kmen zkrátit na přibližně metr. Ideální čas k tomuto kroku nastává na jaře.

Příští rok ve stejnou dobu budete pokračovat. Vyberte pouze tři či čtyři větve, které zkrátíte alespoň o půlku, ostatní můžeme více. Z těch také v budoucnu vznikne koruna. Dál vás čeká už jen řez, kterým korigujeme tvar, také ve stejnou dobu, to znamená na jaře. Nejvhodnější je ten s tzv. pyramidálně dutou korunou, kde chybí střední výhon. Pryč při něm musejí všechny větve, které překážejí těm hlavním. Mnohé z nich by se nakonec i tak samy postupem času mohly vylomit, protože narostou v ostrém úhlu a nezvládnou váhu plodů. Eventuálně by se mohl zničit i celý strom. Tímto krokem tomu účinně předejdete.

Provádíme zmlazovací řez

Vhodné je provádět tzv. zmlazovací řez, který posilní plodnost stromu. Provádí se zkracováním hlavních větví o plných 50 až 100 centimetrů. Nejlepší období pro tento řez přichází tehdy, když slivoň začíná kvést, protože se tak poměrně lehce zacelí rány po řezu. Ty ale i tak musíme samozřejmě ošetřit. Pokud jsou přírůstky větší, bude nutný tzv. udržovací řez. Na ten musíme pamatovat při vegetativním přírůstku o délce alespoň 40 centimetrů, nejlépe však až 60 centimetrů. Pokud bychom na tento druh řezu zapomínali, pupeny by se změnily na tzv. spící, což by znamenalo, že v dolní části větví se ochudíme o snadno dostupné plody.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 2.87/5 (63 hlasů)


Související články