Úvod  › 

Kopr v zahradě: Jak jej správně vypěstovat a sklízet

Kopr je velmi aromatická a oblíbená bylinka, která má široké využití v kuchyni. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů má ale i výborné léčivé účinky. Navíc je kopr nenáročný na pěstování. Mrkněte na 4 jednoduché kroky – od pěstování kopru přes péči o něj, jeho sklizeň až po jeho zpracování. 

Pěstování

Existuje několik důležitých zásad pro správné pěstování kopru. Přečtěte si ta nejdůležitější, která když provedete správně, kopr se vám odmění bohatou úrodou. 

Výběr stanoviště

Kopr vysévejte na slunná a teplá místa. Ale pozor, přílišné sucho mu vadí. Půdu kopr preferuje mírně písčitou nebo hlinitou. Ideální je, aby půda byla dobře propustná a odvodněná. Naopak kopr nemá rád těžké půdy, které jsou zamokřelé nebo kamenité. 

Díky tomu, jakou má kopr rád půdu, je možné jej vysévat mezi zeleninu. Naopak není vhodné jej pěstovat s jinými bylinkami nebo ve skalkách, protože nesnáší kamenitou půdu. Při vysévání kopru mezi zeleninu navíc pomáhá prosperovat celé řadě zelenin. Díky němu prospívají brambory i jahody. Navíc funguje díky svému výraznému aromatu jako odpuzovač škůdců zeleniny. Ochranit tak může zejména okurky, mrkev, brokolici, různé saláty nebo zelí

Vysév

Na vysévání kopru si můžete vybrat ideální období podle vás. Pokud chcete sklízet čerstvé listy kopru po celou sezónu, můžete kopr vysévat každé dva až tři týdny. Začínat s vyséváním doporučujeme v teplém březnu, vysévat můžete až do července. První sklízení čerstvých listů je zhruba 4-6 týdnů po výsevu semen. Díky postupnému setí budete mít čerstvou nať po celé letní období. Pokud chcete stihnout i sklizeň semen, tak ta se sbírají zralá, což trvá obvykle 2,5 až 3 měsíce od jejich výsevu. 

Semena kopru můžete vysévat přímo na záhon venku, a to do hloubky 1,5–2 cm. Vysévejte do řádků vzdálených zhruba 20 cm. Když vzejdou mladé rostlinky, vyjednoťte je a ponechejte vzdálenost v řádcích zhruba na 15 cm. 

Opečovávaní

Kopr je relativně nenáročnou rostlinou, několik zásad ale pro jeho správnou péči je přece jen dobré dodržovat. 

Kopr

Hnojení kopru

Jak už bylo řečeno, kopr je nenáročný, proto není nezbytně nutné jej přihnojovat. Případně stačí hnojit pouze příležitostně. Pokud chcete podpořit jeho prosperitu, je možné před výsevem semen půdu prokypřit kompostem. 

Odstraňování plevele

V rámci péče o kopr je důležité pletí záhonů. Plevel omezuje růst kopru, a tak je potřeba odstraňovat plevel pravidelně. Růstu pomáhá také prokypřování půdy. 

Správná zálivka

Stejně jako většina bylinek, potřebuje i kopr pravidelnou zálivku. Při zalévání to ale nepřehánějte, ať kopr nepřelejete a nevznikne vám ve vlhké půdě hniloba. Co ale kopr vyloženě nemá rád, je chlor. Proto bychom jej nikdy neměli zalévat kohoutkovou vodou. Ideální pro jeho zalévání je dešťová voda nebo voda ze studně. Pokud musíte použít vodu kohoutkovou, nechte ji alespoň řádně odstát. 

Sklizeň

Kopr se sklízí ideálně, když má mladou a hezkou zelenou nať, která je vysoká zhruba 15–20 cm. Listy kopru nůžkami odstřihněte, případně je můžete odtrhnout rukama. Nať se sklízí do svazečků, které jsou praktické při jeho zpracování. Pokud plánujete kopr zpracovat ke konzervování nebo sušení, je možné jej sklízet až do doby jeho květu. Když je pak kopr ještě vyšší, případně už i kvete, lze jej využít jako koření při zavařování zeleniny. 

Je možné sklízet i semena kopru, když jsou zcela zralá. Pozná se to tak, že se květiny na vršku kopru začnou proměňovat v hnědé plody. Celé květy pak odstřihněte a nechce uschnout na suchém místě. Semena se pak jednoduše otrhají. 

TIP: Listy kopru sbírejte ráno, kdy je rostlina nejvíce aromatická. 

Jak zpracovat kopr a jaké jsou jeho léčivé účinky?

A závěrem je důležité umět kopr správně zpracovat. Jako první metoda se nabízí sušení, podobně jako se suší jiné bylinky. U kopru je ale problém, že při sušení přijde o většinu své typické vůně, ale i chuti. Pokud se pro sušení rozhodnete, je možně jej sušit volně uvázaný na vzduchu ve svazečkách. Sušit můžete i v troubě nebo přímo v sušičce na ovoce, maximální vhodná teplota pro sušení je 35 °C. Usušený kopr je pak nejlepší skladovat ve skleněné a uzavíratelné nádobě. 

Kromě sušení je možné kopr jednoduše zamrazit. A v neposlední řadě můžete kopr naložit do nálevu, čímž mu zachováte jeho čerstvost. Ideální je sladkokyselý nálev, ve kterém budete mít kopr dostupný po celý rok. 

A jaké léčivé účinky jsou kopru přisuzovány? Tato aromatická bylinka obsahuje dvě hojivé složky - jednou jsou monoterpeny a druhou složkou jsou flavonoidy. Ty první jsou antioxidační a pomáhají k ochraně proti volným radikálům. Ty druhé přispívají k omezení účinků některých typů karcinogenů, například kouře z cigaret nebo kouře z dřevěného uhlí či spaloven odpadů.

V neposlední řadě je kopr také výborným zdrojem vápníku, vlákniny, hořčíku, manganu a železa. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články