Kopr a jeho místo v české kuchyni: Tradiční pokrmy s koprovou chutí
Kopr se svou charakteristickou vůní a chutí se nehodí jen do tradiční koprovky nebo kulajdy. Výborných jídel s typickou koprovou chutí je celá řada. Připomeňte si pokrmy, které s příchutí kopru pravděpodobně znáte, ale i pokrmy, které vás možná překvápí. Kopr má nezastupitelnou chuť nejen v české kuchyni.
1. Koprová omáčka
Začít samozřejmě musíme s koprovou omáčkou, která je jedním z nejtradičnějších českých jídel. Českou společnost ale dělí na dva tábory – první tábor koprovku nemůže vystát, druhý ji naopak miluje. Dva tábory ohledně koprovky se také dělí na to, zda ji jíst s masem či vejcem. A zda příloha k omáčce mají být brambory nebo houskové knedlíky.
2. Polévka kulajda
Dalším pokrmem, který zná snad každý Čech, je kulajda. Jedná se o sytou smetanovou polévku s houbami a vajíčkem, jejíž chuť dokresluje právě kopr. Ta už snad českou společnost na dva tábory nerozděluje, je ale stále velmi známá.
3. Nakládaná zelenina
Kopr se také přidává do sterilované či kvašené zeleniny, typicky do nakládaných okurek nebo do kysaného zelí. Kromě těchto dvou známých klasik ale kopr skvěle dochutí i nejrůznější čalamády a čatní.
4. Ryby s koprem
Kopr se velice hodí i k různým rybám, asi nejčastěji se používá na dochucení lososu. Kopr bude dobře ladit s lososem uzeným, ale i čerstvým. Další ryba, kterou kopr příjemně dochutí, je pstruh nebo třeba obyčejné filé.
5. Řecké tzatziky
Možná celosvětově nejznámějším pokrmem, kde se kopr používá, jsou tzatziky z Řecka. Tzatziky si ale získaly oblibu i u nás v české kuchyni a jsou často podávány k masovému pokrmu. Pro ty správné řecké tzatziky vám stačí jen čerstvá okurka, řecký jogurt, česnek a právě kopr. Na dochucení můžete použít sůl, pepř nebo citrónovou šťávu.
6. Saláty s koprem
Aromatický kopr dodá běžným salátům nový rozměr. Kopr se hodí k zelí, kedlubnám, okurkám nebo červené řepě. Vhodný je ale i k rajčatům, pečené paprice, ladí s celerem, dýní, lilkem i cuketou. Vyzkoušet tak můžete například salát z červené řepy, cibule a česneku. Na dochucení použijte olej, ocet balsamico, sůl a pepř. Do salátu pak přidejte dresink právě z čerstvého kopru se zakysanou smetanou dochucený solí.
7. Koprové dipy
U dresinků na chvíli zůstaneme. Díky kopru vytvoříte výborné dipy plné chuti, se kterými zazáříte na oslavě i při grilování. Koprové dipy a dresinky se skvěle hodí k pečeným, smaženým i grilovaným pokrmům. K výrobě dipu kromě kopru potřebujete většinou jogurt, kysanou smetanu, tvaroh nebo třeba žervé.
8. Brambory s koprem
Kopr je výborným dochucovadlem také brambor. Doplnit chuť brambor může, ať už se jedná o brambory vařené, dušené nebo třeba pečené. Brambory dochucené koprem je možné také zapéct s vejci a smetanou v troubě.
9. Koprové máslo
Nejedná se o celý pokrm, ale koprové máslo je výborným dochucením například k rybě. Můžeme jej mít připravené v lednici a vytáhnout jej, když bude potřeba. Máslo necháme povolit, nebo jej rozpustíme. Čestvý kopr nasekáme na jemno. Uvaříme žloutky z vajec a jemně je rozetřeme. Do žloutků vmícháme máslo pokojové teploty, a poté přidáme kopr a sůl. Dochutit můžeme kapkami citrónové šťávy. Máslo lze vytvarovat do válečku nebo jej můžeme dát do formičky na máslo. Takto vytvořené máslo dáme ztuhnout do ledničky.
10. Kopr do dezertu
Překvapením nakonec je to, že se kopr přidává i do sladkých dezertů. Hodí se totiž i k ovoci, zejména ke žlutému melounu či jahodám. V dezertech vynikne s tmavou čokoládou nebo pěnou z bílé čokolády. Pokud jste milovníkem kopru, zkuste jej přidat i do jablečného koláče, jak radí kuchaři z výborných restaurací.
Související články
- Jak pěstovat kopr?
- Jak uchovat kopr?
- Jak naložit kopr?
- Jak uchovat čerstvý kopr?
- Kopr v zahradě: Jak jej správně vypěstovat a sklízet
- Kopr a jeho místo v české kuchyni: Tradiční pokrmy s koprovou chutí