Pěstování květáku
Květák je oblíbenou brukvovitou zeleninou s mnoha možnostmi využití v kuchyni. Mnohé však odradí na první pohled poměrně složité pěstování. S trochou správných vědomostí a zajištění vhodných podmínek si však jistě zvládnete vypěstovat vlastní překrásné růžice plné chuti a vitamínů.
Výsev - Výsadba - Pěstování - Sklizeň a skladování
Výsev květáku
Protože je květák poměrně náročnou zeleninou, potřebuje předpěstování ve vnitřních chráněných podmínkách. Malé sazeničky zvládnete vypěstovat za oknem, ale případně můžete vysévat také do skleníku či vhodného pařeniště. Pro výsev volte období od poloviny března. V případě výsevu na okno není problém začít již v únoru, ať máte dostatečně velké rostlinky pro výsadbu.
Výsev provádějte do výživné a dostatečně prokypřené půdy. Snažte se dodržovat větší rozestupy mezi jednotlivými semínky. Při výsevu do kelímků a nádob pro předpěstování dávejte dovnitř vždy jedno semínko, protože nebudete mít starosti s přesazováním a budete tím pádem méně poškozovat kořeny. Jestli se chcete vlastnímu výsevu úplně vyhnout, můžete v obchodě nebo na trhu koupit již předpěstované sazenice a přeskočit rovnou k dalšímu kroku pěstování květáku.
Jak a kdy na výsadbu
Když máte dostatečně velké sazenice květáku, přichází čas na jejich výsadbu. Rané odrůdy na stanoviště přesouvejte od dubna a v prvních dnech raději přikryjte netkanou textilií pro ochranu proti mrazu.
Při výsadbě dodržujte větší rozestupy, aby měl květák dostatek místa pro tvorbu růžice a své velké listy. Spon by tak měl být 40 x 50 cm.
Pěstování květáku
Aby květák dobře prospíval, potřebuje dostatek živin. Kromě pravidelné zálivky tak bez obav přidejte i komplexní hnojivo pro doplnění důležitých minerálních prvků, které jsou nezbytné pro správnou tvorbu růžice.
Úspěch při pěstování květáku se odvíjí také od zvoleného stanoviště. Nejlepší volbou je místo s rozptýleným světlem, které není na přímém slunci, ale zároveň ani ne úplně ve stínu. Při zalévání dbejte na pravidelnost, ať nedojde k přisychání. Zálivku vždy aplikujte pod rostlinu přímo ke kořenům a snažte se nezalévat na listy.
Hlavně v teplejším počasí může mít květák sklony k vybíhání do květu, což by poškodilo vývoj krásné kompaktní růžice. Z toho důvodu se provádí zalomení listů, které poslouží jako přirozená stříška, což rostlinu zmate.
Pěkné hlávky květáku a brokolice Autor: pixel2013
Sklizeň a skladování
Sklizeň květáku provádějte ve chvíli, kdy je růžice co nejvíce vyvinutá a pokud možno krásně kompaktní. Celou ji odřízněte od košťálu u země. Přesná doba sklizně se odvíjí podle data výsevu a výsadby a zvolené odrůdy. Díky správnému načasování si tak můžete čerstvý květák dopřávat klidně během téměř celé sezóny.
Nejvíce vitamínů získáte z květáku v syrové podobě. Výborně se ale hodí do celé řady různých receptů. Přebytek sklizně uložte v podobě rozlámaných menších růžiček do mrazáku pro pozdější využití.