Úvod  › 

Jak pěstovat listový celer: Praktický průvodce pro zahrádkáře

Listový celer se pěstuje pro svou jemnou, lehce aromatickou chuť. Používá se jako koření a pro dochucení polévek nebo omáček. Přečtěte si praktického průvodce pro zahrádkáře, který vás provede pěstováním listového celeru krok po kroku. Od výběru záhonu až po jeho sklizeň.

1. Vyberte vhodné stanoviště

Celer vyžaduje hlinitou půdu s vysokým obsahem živin, jednat by se mělo o lehkou půdu. Vhodné je také vybrat záhon, kde jste v minulém roce nepěstovali kořenovou zeleninu, zvýšili byste tím riziko chorob a škůdců. Ideální předplodina pro celer je brambor, luskovina, košťálovina nebo plodová zelenina. 

2. Předpěstujte si sazenice

Vegetační doba listového celeru je zhruba 210 dní, proto je nutné jej předpěstovat v teplejších podmínkách. Semínka vysejte do truhlíků v druhé polovině února nebo začátkem března. Doporučená teplota pro klíčení je 17 °C až 22 °C, takže je vhodné truhlíky uložit doma na parapet. Vyšší teplota by začala rostlinky vytahovat a nebyly by dostatečně silné. Alternativou může být skleník nebo zimní zahrada. Důležité je, aby teplota neklesla pod 10 °C.

V době klíčení je nutné dbát na to, aby byla půda neustále jemně vlhká. Kohoutkovou vodu na zalévání nechte odstát, aplikujte ji ideálně rozprašovačem. 

Až rostlinky vzejdou, chystejte je pomalu na pobyt venku. Postupně snižujte teplotu až na 10 °C. Když mají rostlinky 3 až 5 zdravých listů, přepíchtejte je do malých květináčků nebo kelímků (například od jogurtu) po jedné rostlince. Celková doba předpěstování trvá zhruba 6 týdnů. 

3. Začněte s výsadbou sazenic

Listový celer na venkovní záhon přesaďte až v druhé polovině května, případně dle počasí. Ale pozor, celer je velmi citlivý na mráz. Pokud jej budete přesazovat do skleníku nebo je mírné jaro, můžete jej přesadit už v dubnu. Listový celer vysaďte tak, aby měl mezi sebou spon 40 x 30 cm. 

4. Pečujte o listový celer

Listový celer vyžaduje pravidelnou a dostatečnou zálivku po celou dobu růstu. Půda musí být neustále jemně vlhká. Neměla by však být přemokřená. Při zalévání si také dejte pozor na to, abyste celer nezalévali na listy. 

5. Sklizeň

Pro listy celeru můžete chodit na zahrádku zhruba od konce léta a sklízet je průběžně podle potřeby při vaření. Případně je možné listový celer sklidit jednorázově. K tomu je ideální doba koncem září až začátkem října. 

Listový celer dokáže na stanovišti i přezimovat. Příští rok pak opět dává úrodu listů až do té doby, než vykvete. I kvetení je ale možné zastavit tím, že včas seříznete květní výhon. 

6. Zpracování v kuchyni

Listový celer se používá čerstvý, který si můžete dopřát díky průběžné sklizni po celé léto až do kraje podzimu. Sklizené listy celeru na podzim pak dáme sušit nebo zamrazit. Sušené listy časem ztrácí aroma, oproti tomu mražený listový celer jej uchová lépe a zachová si i výraznější chuť. 

Listový celer je výživnou zeleninou, která je vysoce prospěšná pro lidský organismus. Celer obsahuje vlákninu a má nízkou kalorickou hodnotu. Je také bohatým zdrojem vitamínu A, C, K a B. Obsahuje i minerály, jako je draslík, vápník, hořčík nebo draslík. Celer má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírňovat záněty v trávicím traktu. Je také důležitým zdrojem antioxidantů, obsahuje látky, které pomáhají chránit buňky před poškozením. 

Chuť celeru je typická pro balkánskou, středomořskou, americkou i anglickou kuchyni. Na oblibě si získává i v té naší. Celerové listy se používají do různých kořenících směsí. Můžete si tak připravit koření třeba na grilování. Vyrobit z celeru lze i celerovou sůl, kterou se koření rybí pokrmy, zelenina nebo krokety.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články