Úvod

Medvědí česnek. Vypěstujte si první jarní životabudič

Včera jsem čistila bylinkový záhon. Medvědí česnek na mě už vystrkoval zelené růžky. A voněl. Po česneku. Za pár dnů ho sklidím. Medvědí česnek je životabudiče. Omlazuje, pročišťuje a posiluje imunitu. Jak ho pěstovat?

Když se medvědi probudí ze zimního spánku, porozhlédnou se po medvědím česneku. Zelené listy, které voní mile česnekově, působí jako životabudič. Medvědí česnek roste v listnatých lesích nebo kolem potoků. Ucítíte ho na sto honů. Podobně jako ti medvědi, co dobře vědí, proč na jaře jíst medvědí česnek. Zelené listy vyraší už na začátku března a sklízet je můžete až do května, než začnou kvést. Obsahují vitamín C, který podporuje obranyschopnost organismu. Jaro bývá zrádné a chřipky ještě sem tam řádí. V listech medvědího česneku je také allicin, který má antibakteriální účinky. Z minerálních látek je medvědí česnek bohatý na železo, hořčík nebo vápník. Podle lidového léčitelství podporuje medvědí česnek chuť k jídlu, dezinfikuje trávicí ústrojí, snižuje vysoký tlak i hladinu krevního cukru. Ničí střevní parazity a dokáže si poradit i s plísní. Podporuje funkci žlučníku a jater. Omlazuje organismus.

  • Medvědí česnek detoxikuje, je vhodný pro očistné jarní kúry.
  • Pomáhá při vysokém tlaku a zanesených cévách.
  • Je vhodný při trávicích potížích.
  • Doporučuje se při léčbě plísní a mykóz.
  • Současně působí i močopudně.
  • Posiluje naši imunitu a dodává životadárnou sílu.

Pěstování medvědího česneku na zahradě

Medvědí česnek jsem poprvé ochutnala před pár lety, když mi ho v opuštěném parku trhanovského zámku ukazovala dnes už pětaosmdesátiletá dcera bývalého zámeckého zahradníka. Vytáhla jsem si z půdy několik rostlinek a zasadila ho na svých bylinkových záhonech. Některé přežily, jiné se už po zimě neprobudily. Medvědí česnek je na pěstování náročnější. Vyhovuje mu vlhčí kyprá půda a spíše stinné stanoviště. Pozor dejte na přemíru hnojiva. Medvědí česnek ho nemá rád. Když se medvědí česnek vydáte hledat  do lesa, dejte si pozor, protože jeho listy připomínají konvalinky. Poznáte ho ale jednoznačně podle jemné česnekové vůně. Buďte ohleduplní. Občas na sociálních sítích zahlédnu statusy o tom, jak si lidé domů přinesli celé igelitky medvědího česneku (a potom nevědí, co s ním). Vznikají dokonce mapy medvědího česneku – v některých lokalitách je ho hodně, jinde jen poskrovnu. Vždycky, když sbíráme v přírodě, měli bychom myslet na to, že rostliny nevyrostly jen pro nás.

Sběr medvědího česneku

Listy medvědího česneku (nať) se sbírají v březnu a v dubnu. Když v květnu začíná medvědí česnek kvést, jeho životadárná síla se postupně vytrácí, lístky pomalu žloutnou a blednou. Nejlepší je proto vychutnat si ho právě teď, když je ještě svěží. Medvědí česnek si můžete uchovat i zmražený nebo sušený. Sušením ale ztrácí část svých účinků. Z medvědího česneku si můžete vyrobit také tinkturu nebo domácí víno.

Medvědí česnek v kuchyni

Listy medvědího česneku se používají do salátů, polévek, omáček nebo jen tak na chléb s máslem. Medvědí česnek můžete přidat také do populárních smoothies. Výborné je pesto! Na pesto z medvědího česneku budete potřebovat:

  • 3 hrsti listů medvědího česneku
  • 6 až 7 lžic olivového oleje
  • Lžičku soli
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic parmezánu
  • lžíci citronové šťávy

Všechny ingredience rozmixujte na pastu. Vložte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články