Úvod  › 

Na borůvky. Modrá pusa, vitamíny v hrsti

Jsem spáč. Vstávám až po hrnku turka. Když si v sobotu nařizuju budík, musí to za něco stát. A les stojí za hodně. Oplachuju si obličej vlažnou vodou, natahuju tepláky a kecky. Běžím ospale, ale s každým nádechem se probouzím. Když sbíhám srázem dolů, z pod listů borůvčí vykukují modré bobule. Borůvky jsou připravené.

Snídám je v podřepu. Promáčené tričko se mi lepí na záda. A vím, že se pro ně vrátím. Dneska je den, kdy jdu na borůvky. Letos jsou malé. Drobné. Ale díkybohu za ně. Vzpomínáte na tu zimu, která byla zjara? Zdálo se, že květy borůvek pomrzly. Ale jen některé.

Vitamíny v borůvkách

Při borůvkách vzpomínám na dědu. Měl je rád na vdolkách i na koláčích, co pekla máma. Tyhle pochoutky byly dia, protože měl cukrovku. Borůvky měli předepsané také letci RAF, protože regenerují oční sítnici. Před nočními misemi dostávali toast s pořádnou porcí borůvkové marmelády. Modré bobule mají hodně céčka, proto posilují obranyschopnost organismu. V chřipkovém období pomáhají zvládnout nachlazení. Působí proti šerosleposti, což se týká nás všech, co koukáme do počítačů. Jsou osvědčené při průjmech a střevních potížích (tzv. staví). Stejně jako brusinky pomáhají při ledvinových potížích.

Co s borůvkami?

Borůvky jím ráda jen tak. Nebo se zakysanou smetanou. Na zimu je zamrazuju. A když jich je náhodou víc, což většinou není, vařím marmeládu (nebo je přidám k dalším bobulím a vařím marmeládu). Borůvky si také suším do směsi ovocných čajů. Bobulky prosychají překvapivě dobře.

Borůvková marmeláda

Borůvky propláchněte a nechte je okapat. V hrnci lehce podlijte vodou a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Přidejte želírovací cukr (nebo citrusový pektin s cukrem). Vařte za občasného míchání. Otestujte marmeládu na talířku – když kapka tuhne a nestéká, plňte vymyté sklenice vypláchnuté kapkou alkoholu. Otřete hrdlo, uzavřete a postavte dnem vzhůru, dokud marmeláda nevychladne.

Borůvkové čatní

Připravte si 75 dkg borůvek, 20 dkg třtinového cukru, 25 dkg hrozinek, 350 ml jablečného octa, lžičku skořice, lžičku kurkumy a lžičku soli. Borůvky nasypte do hrnce, přidejte hrozinky, ocet, koření a promíchejte. Přiveďte k varu a povařte asi 20 minut. Směsí naplňte čisté sklenice a hned je uzavřete.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články