Na šípky, na hloh, na trnky. Plním spíž na zimu
Na podzim je ze mně sběrač. Barevnýho listí a taky bobulí. Každý rok suším šípky. Letos přidávám ještě hloh a trnky.
Když žloutne listí a smráká se dřív a dřív, dostávám chuť na cappuccino s pěnou zasypanou pořádnou lžící skořice. A taky na šípkový čaj. Vaříme si ho v zimě pravidelně a věřím tomu, že společně s medem a česnekem, je tou nejlepší vzpruhou při rýmě a kašli. Šípek si můžete (ale jen na rychlý první pohled) splést s hlohem. Dozrává ve stejnou dobu a je taky červený. Má ale jiné listy. Podívejte se na fotky :-) Hloh byl prý dřív, v dobách hladu, sbíraný jako potrava. Bylinkářské knížky na něj nedají dopustit jako na specialistu na nemoci oběhové soustavy a srdce. Stejně jako šípky jsou i trnky plné vitamínu C a vyrobit si z nich můžete třeba domácí povidla.
Zajdi si na podzim k šípku
Začnu šípkem. Je můj oblíbený. Sbírám ho asi tak pět let a suším ho doma rozložený v jedné vrstvě na obyčejném plátu. Schovávám ho ve sklenicích nebo ve větším jutovém sáčku. Vydrží nám celou zimu, a protože ho většinou nasuším víc, než spotřebujeme, balím ho do pěkných sáčků jako dárky k Vánocům.
Nejradši mám, když svítí slunce, které prozrazuje poslední pavučiny babího léta. Jinak to není žádná věda: stačí košík nebo papírová taška. Protože šípkové keře mají trny (jauvajs), oblékám si raději starší bundu. Sbírám jenom uzrálé šípky, které jsou červené a tvrdé. Doma je rozložím do jedené vrstvy a počkám, až seschnou, což trvá pár dnů. Správně usušený šípek má tmavě červenou barvu, jeho slupka je tvrdá. Když ho rozmáčknete, nesmí být uvnitř lepkavý, vláčný nebo vlhký.
Šípkový čaj
V tomhle dobrém čaji je hodně vitamínu C, který podporuje imunitu. Je proto vhodný jako prevence proti nachlazení nebo chřipce. Pravidelné usrkávání šípkového čaje také zmírňuje projevy křečových žil a pozitivně působí i na nervovou soustavu.
- Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh pak zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.
- Rychlý šípkový čaj připravíte i bez předchozího louhování. Do hrnce dejte vařit vodu a až začne vřít, vsypte šípky (na jeden litr použijte asi hrnek šípků). Povařte asi půl hodiny a poté sceďte. Množství a dobu varu podřiďte tomu, jak silný čaj chcete mít.
Hloh pro dobré srdce
Červené plody hlohu jsou užitečné při léčbě řady civilizačních nemocí. Tak například snižují krevní tlak a rozšiřují věnčité tepny kolem srdce. Zlepšují prokrvení těla a stabilizují činnost srdce. Takže pokud vás trápí srdíčko, sbírejte hloh.
Marmeláda z hlohu
V bylinkové lékárně si můžete koupit tinkturu z hlohu, nebo si ji doma vyrobit. Já si letos, jestli najdu dost plodů, uvařím marmeládu.
- Půl kila plodů, tzv. hložinek.
- 0,25 kg cukru nebo medu
- 0,25 litrů vody
Nasypte propláchnuté hložinky do hrnce, přisypte cukr a zalijte trochou vody. Povařte na mírném ohni, dokud plody nezměknou. Prolisujte hmotu přes síto a povařte (případně za přidání pektinu), dokud nezačne rosolovatět. Lijte do vymytých sklenici, zavíčkujte a postavte na chvíli dnem vzhůru.
Trnkobraní pro radost
Vím, že na cestě, hned vedle šípkových a hlohových keřů, roste i trnka. Modré plody obsahují céčko a díky vysokému obsahu tříslovin se používají i při léčbě průjmu (podobně jako borůvky). Z trnek se vyrábí víno i likéry, ale na to nemám příliš trpělivosti. Těším se ale na čaj.
Trnkový čaj
- 2 lžíce trnkových plodů (sušené – rozdrcené, čerstvé – rozmačkané), 250 ml vody, lžička medu
- Plody zalijte vroucí vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat. Přeceďte a doslaďte medem.
Tak na zdraví podzimu a na sklizeň!