Úvod  ›   › 

Pastinák vs. Petržel: Jak je rozlišit a správně využít

Pastinák a petržel jsou oblíbené kořenové zeleniny, které lze v obchodě snadno zaměnit. Zjistěte jejich hlavní rozdíly, ať víte, co si kupujete. Rozdíl není jen v jejich vzhledu, ale i v jejich chuti. Podívejte se spolu s námi na nejoblíbenější způsoby zpracování obou zelenin. 

Jak rozlišit petržel a pastinák podle vzhledu? 

Na první pohled vypadají velmi podobně, možná i stejně. Navíc když je nemáte oba vedle sebe a nemůžete sledovat rozdíly, je záměna velmi snadná. V obchodě navíc ne vždy prodávají jak pastinák, tak petržel, natož aby byly vedle sebe. Vyznat se v tom ale dá, stačí mít jen trochu znalostí. Tak jaké jsou rozdíly mezi nimi? 

Kořen petržele bývá menší, kratší a tenčí. Oproti tomu kořen pastináku je mohutnější na první pohled, je širší a zkrátka větší. Pokud byste neměli petržel i pastinák vedle sebe a nebyli si velikostí jistí, existuje ještě jedno odlišovací znamení. Je jím nať, která se na kořenových zeleninách tvoří. Petržel má vršek kořene zakulacený a nať navíc vyrůstá po celé ploše vršku kořene. Oproti tomu u pastináku je nať prohloubená a vyrůstá spíše ze středu kořene. 

Jaký je rozdíl v chuti a vůni petržele a pastináku?

Kromě vzhledu se petržel liší od pastináku i vůní. Když přivoníte k pastináku, více připomíná sladkou mrkev. 

Podobně je tomu i u jeho chuti. Pastinák je relativně dost sladký a chuťově připomíná právě mrkev, obsahuje dokonce třikrát více cukru než mrkev. Jeho chuť je jemná a mléčná. Petržel má oproti tomu výraznější chuť a bývá ostřejší. 

Jak je využít v kuchyni? 

Obě kořenové zeleniny jsou určeny jak přímo ke konzumaci, tak je možné je tepelně upravit. Při vaření je můžete obě přidat do stejných pokrmů - polévek, zapečených jídel, omáček a pomazánek, hodí se také do kaší. Jejich chuť je ale odlišuje, a tím pádem se každá zelenina hodí více do jiných jídel. Která to jsou? 

Pastinák

Chutově jemnější a sladší pastinák se hodí do pyré nebo kaší. Výborné z něj jsou i sladší krémové polévky. Můžete jej přidat také do zeleninových karbanátků nebo různých bramborových placiček, vyrobit z něj můžete i zdravé hranolky, podobně jako třeba z mrkve nebo celeru. 

V syrovém stavu se hodí do smoothies, chuťově ladí s červenou řepou, jablky nebo mrkví. Chuť má opravdu sladší, takže pozor, ať se trefíte do vlastní chuti. 

Petržel 

Petržel se svou výraznější a ostřejší chutí má trochu jiné využití. Hodí se přidat do polévek a omáček s další kořenovou zeleninou. Nebo stejně tak pod maso, je lepší ho tam nedávat samotný, ale proložit jeho výraznou chut další zeleninou. 

Syrová petržel se hodí do pomazánek díky své výrazné chuti. V kombinací se sladkou mrkví vynikne jeho ostřejší chuť a vytvoří výbornou petrželovo-mrkvovou pomazánku k večeři nebo na jednohobky pro návštěvu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články