Černá ředkev jak se pěstuje?
Určitě nejsem sama, kdo dlouhou dobu neměl o existenci černé ředkve ani ponětí – jak vlastně vypadá, k čemu je dobrá, co s ní dělat, a do začátku hlavně i to, jak ji vůbec pěstovat.
Seznamte se, černá ředkev
Pravdou je, že tato jednoletá zelenina (ač zvenčí tmavá, uvnitř bílá) má antibiotické účinky a posiluje játra. Je vhodná pro lidi, kteří trpí trávicími potížemi a zvýšenou únavou. Mimo to obsahuje minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík a železo, skupinu vitamínů B a vitamín C. Díky tomu si našla místo na polích už u starých Egypťanů.
Pokud se i vy po jejich vzoru rozhodnete dát pěstování černé ředkve šanci, podívejme se společně na hlavní zásady a postupy při jejím pěstování.
Jak pěstovat černou ředkev?
Černá ředkev, stejně jako ta červená, není příliš náročná. Jsou zde ovšem věci, kterých byste pro její správné pěstování měli dbát.
-
Platí, že čím lepší půdu bude černá ředkev mít, tím kvalitnější a lepší její bulvy budou. Vyhovují jí humózní, kypré půdy, které jsou bohaté na živiny a schopné udržovat dostatek vláhy. Naopak jí nesvědčí kyselé půdy (bulvy by pak byly palčivé chuti).
-
Díky své nenáročnosti na teplo ji můžete pěstovat i v chladnějších polohách.
-
Pravidelně ředkev zalévejte. Sucho, stejně jako vysoké teploty, totiž zhoršuje její jakost.
-
Nepoužívejte organické hnojení, které přímo nesnáší.
-
Vegetační dobu (období, ve kterém jsou příznivé podmínky pro růst a vývoj) má 80-90 dní od výsevu.
-
Černou ředkev vysévejte do řádků širokých alespoň 25 cm a to na přelomu března a dubna (chladnější počasí jí nikterak nevadí). Sklízejte pak v červnu. Pokud bulvy chcete skladovat, vysévejte v druhé polovině července.
Malé varování na závěr – tato ředkev se příliš nedoporučuje osobám, které trpí dnou,vředy, záněty jater, žlučníku a střev. Pokud máte některý z těchto problémů, poraďte se raději s lékařem.