Úvod  ›   ›   ›   › 

Papriky výsev a pěstování - návod, rady, zkušenosti

Pěstování paprik (Capsicum annuum) je v našich oblastech o něco složitější než u rajčat.

Papriky jsou tropickésubtropické rostliny, které vyžadují vysokou relativní vlhkost vzduchu 70-75% a teploty nad 21°C. Nejlépe se jí daří ve vinařské oblasti v Čechách a na Moravě.

Především zelená paprika má vysoký obsah vitamínu C (až několikanásobný oproti citrónu) a obsahuje i značné množství karotenu. Zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám a únavě. V kuchyni ji lze používat vařenou i syrovou.

Obsah: Výsev a výsadba | Pěstovaní | Škůdci a choroby | Sklizeň a skladovaní | Základní druhy paprik

Výsev a výsadba

Nejlepších výsledků jsem dosahoval při předpěstování sazenic. S výsevem začínám nejdříve v první půlce února, lze však začít i později (dle odrůdy). Existují různé techniky pěstování. Osobně jsem si oblíbil klasický výsev do substrátu pro výsev a množení. Alternativní postup: výsev do hrubého AGROperlitu.

Výsev

(nejdříve v první polovině února)

Pro výsevy využívám substrátu pro výsev a množení. Ten je vhodný jak pro klíčení semen, tak i pro přepichování vzešlých rostlinek.

Do mini plastového pařníku s horním víkem a ventilačními otvory nasypu substrát a povrch srovnám a mírně udusám. Následně pokládám jednotlivá semínka vedle sebe, tak aby rozestupy činily kolem 0,5 až 3 cm. Povrch zvlhčím rozprašovačem a semena zakryji vrstvou substrátu tloušťky 0,3 až 0,5 mm a opět jej zvlhčím. Nakonec pařník zakryji víkem a uložím jej do místnosti s konstantní teplotou.

Výsev papriček

Optimální teplota pro klíčení semen paprik je kolem 25°C. Této teploty v běžných místnostech nedosáhnete. Ze zkušenosti vím, že i v chladnějších pokojích (kolem 21°C) semena vzklíčí. Avšak pařník nebo truhlík musí mít víko s otvory! Místo víka můžeme použít i děrovanou fólii.

Malé sazeničky paprik

Semenáčky přepíchám do kelímků od jogurtu (s propíchnutým dnem) nebo do květináčů o průměru 6-10 cm. Za 3 měsíce od výsevu semen provádím výsadbu do skleníku, v mém případě spíše do polo-skleníku, protože střechu tvoří vyztužená fólie na fóliovníky a boky skleněné tabule...samozřejmě si musím dávat pozor na pozdní jarní mrazíky.

Výsadba

(za 2-3 měsíce po výsevu - v druhé polovině května)

Na předem připravené místo (tráva/sláma, kompost, hlína) vysadím pěkné vzrostlé a otužené rostlinky ve sponu 40 cm (případně větším). U některých druhů je potřeba zaklepat vedle rostlinek dřevěné tyčky, které budou tvořit jejich oporu (hlavně u paprik s velkými plody).

Sazenice paprik banánového typu

Na co si dát pozor!

  • kvalitní osivo je základ - stojí i několik desítek korun (kontrolujte si počet semen)
  • kvalitní substrát
  • dodržet konstantní teplotu - nevhodné je umístění na radiátoru nebo parapetu

Pěstování paprik

  • pravidelně zalévám, aby nedocházelo k opadávání listů
  • na začátku vegetace a v průběhu růstu přihnojuji univerzálním hnojivem - Kristalon Start. (10g hnojiva je na 10l vody)
  • v období kvetení a tvorby plodů používám - Kristalon Plod a květ (10g hnojiva je na 10l vody)
  • nezapomínám na pravidelné mulčování

Čtěte také další články o pěstování - bylinek, petržele, kopru, keříčkových rajčat, jahod, ostružin

Škůdci a choroby

Nejčastějším škůdcem jsou mšice, které škodí rostlinám - přenosem různých viróz, ale i vlastním sáním. Další škůdci: svinutky, třásněnky.

Za většího tepla a vlhka se můžeme setkat s plísní paprikovou. Důležitá je prevence. Neměli bychom pěstovat papriky po rajčatech ani po sobě. Papriky mají společné choroby s rajčaty!

Sklizeň a skladování

Sklízíme za 3 až 4 měsíce po výsadbě. Časově jsou papriky náročnější než rajčata - kdy sklízíme rajčata.

Při teplotě kolem 12-14°C lze plody skladovat až 2 týdny. Při větším množství je vhodné papriky zavařit do sladkokyselého nálevu.

Červená a žlutá paprika - KAPIE

Červená a žlutá paprika - KAPIE (Autor photodeus CC)

Základní druhy paprik

  • Kapie, sladká (nepálivá) paprika - Vyskytuje se v různých barvách od zelené po žlutou až červenou. Jejich plody se vyznačují větší velikostí a neobsahují kapsaicin, který je zodpovědný za pálivou chuť. Hybridní kapie - RAFAELA F1, RADUZA F1
  • Chilli papričky (feferonky) - malé papričky se silnou vůní a pálivou chutí. Přirozeně se vyskytují převážně v tropických oblastech (Mexika, Jižní a Střední Ameriky, Činy, Japonska, ale i v oblastech Afriky...). Chilli je považováno za afrodisiakum. Má příznivé účinky na zažívání, ale při větším množství působí dráždivě. Kapsaicin (zodpovědný za pálivost) je rozpustný v tucích i alkoholu. Zmírnění pálivosti - mléčnými výrobky.
  • Paprička habanero - se řadí mezi nejpálivější papriky. Můžeme se setkat s různými barevnými odstíny (od červené, bílé, hnědé, až po oranžové a růžové...). Plody dorůstají délky 4 až 6 cm a mají nepravidelný tvar. Semínka Habanero - Cheiro Pessego, Fatalii, Scotch Bonnet Red...

Různé druhy paprik

Různé druhy paprik (Autor 47108884@N07 CC)

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4.44/5 (18 hlasů)


Související články