Úvod
›
Petržel
Ohodnoťte tento článek:
Petržel kadeřavá – nať, která má šťávu
Jsem na tu zelenou kudrnatou bylinku pyšná. Dva roky jsem ji vysévala a nic. Až letos. Přičítám to dokonalé půdě plné živin, žížal a taky dobrému světlu, které jsem jí letos dopřála. Tak petržel kadeřavá voní a září svěží zelenou barvou. Nemůžu se jí nabažit.
Petrželka je moc dobrá. Nejen do polévek. Čerstvá nať obsahuje hodně vitamínu C a je bohatá i na provitamín A i skupinu vitamínu B. Kromě toho obsahuje i draslík, hořčík, vápník nebo železo. Sklízím ji po celých hrstech a házím ji do hutných zeleninových polévek, do salátů i do omáček na těstoviny.
Dva druhy petržele
- Kadeřavá petržel je vhodná do salátů, polévek nebo na ozdobu pokrmů. Je aromatická a šťavnatá.
- Petržel s hladkými listy (petrželová nať kořenové zeleniny) je ještě aromatičtější a oceníte ji nejčastěji v polévce nebo jiných vařených jídlech.
Co petrželka kadeřavá potřebuje
- Půdu bohatou na živiny. Výsev probíhá na začátku jara. Letos jsem ale pěstovala petrželku ve dvou fázích. Druhý výsev proběhl asi v červnu.
- Stálou vlhkost. Nesmíte to ale se zálivkou přehnat, jinak žloutnou listy. Petrželka žloutne také v případě, že je moc sucho.
- Dostatek světla, ale nemá ráda přímé slunce. Ideální je polostín.
Dvouletá petrželová radost
- Petrželka je dvouletka. Proto ji rozhodně letos nebudu vytrhávat. Pokud půda a slunce dají, příští rok se z ní zase budu radovat. To by měla vykvést a zanechat mi semínka.
Sklizeň a uchování petrželová natě
- Petrželku už mám nasušenou. Nádherně a silně voní i sušená. Chystám se i na její zamrazení – stačí nasekat najemno a schovat do menší plastové krabičky (třeba od margarínu apod.). Petrželku můžete taky zamrazit jako „kostky ledu“.
- Listy je vhodné stříhat i se stonky a nechat jen spodní srdcovité listy pro další vzrůst.
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)