Jak použít chia semínka?
Evropa zažívá boom v podobě nové superpotraviny původem ze střední Ameriky. Jsou jimi chia semínka, Aztéky a Mayi využívaná již po tisíce let. Připisují se jim schopnosti snížit rizika srdečního onemocnění, vyrovnat hladinu pH v těle, jsou plná antioxidantů, vápníku nebo železa. Ideální jsou při hubnutí a mouka z nich se dá použít jako náhrada za lepek. Ocení je i sportovci, a to především při vytrvalostních disciplínách. K čemu všemu můžete tuto superpotravinu využít?
Všestranné využití chia semínek
Chia semínka jsou okolo milimetru veliká a na skus vcelku měkká. Díky tomu je nemusíte mlít ani nijak jinak upravovat. Mají neutrální chuť, a proto se dají použít do jakýchkoliv pokrmů, do sladkých i slaných. Základní úpravou je nechat semínka napučet vodou, respektive použít je v takovém receptu, kde k tomu budou mít příležitost, ani to však nemusí být podmínkou. Využít je můžete dokonce i při míchání nápojů.
Gel z chia semínek jako základ
Chia semínka jsou schopna do sebe vsáknout mnoho vody. Vytvoří se okolo nich jakýsi gelový obal, takže pokud takto zalijete vodou několik lžic semínek, po pár minutách vám vznikne gel se všestranným využitím. Doporučuje se poměr 1 díl semínek na 10 dílů vody. Jeho hlavní výhodou je pomalá stravitelnost a schopnost dlouhodobé hydratace, což ocení hlavně sportovci a lidé snažící se zhubnout. Lze ho pít jen tak samotný nebo do něj můžete přidat pro ochucení třeba med, zalít si ho ovocným džusem, či použít jako jednu ze složek vašeho smoothie.
Perfektní pro nastartování dne
Neocenitelné jsou jako součást vaší snídaně. Dají se přimíchat do mléka, jogurtu nebo kaší pro sladkou snídani. Podpoříte tak své tělo dávkou vitamínů a zdravých látek již na začátku dne. Jednoduchým ranním receptem může být například chia puding, při kterém postupujete jako při vytváření chia gelu jen s tím rozdílem, že místo vody použijete mléko, klidně i rostlinné (mandlové, kokosové apod.), a poté dochutíte podle sebe (čokoládou, vanilkou, pistáciemi,…). Lepší je však takový puding nechat odležet, aby gel více zhoustl.
Při pečení místo mouky i vejce
Pokud chia semínka rozemelete, získáte mouku, kterou můžete nahradit tu klasickou pšeničnou. Dnes ji už snadno seženete v jakémkoliv obchodě se zdravou výživou a použít ji můžete do jakéhokoliv těsta. Při pečení lze využít dokonce i chia gel a to díky jeho pojivové vlastnosti. Svým způsobem totiž dokáže nahradit i vejce a vy si tak můžete za použití rostlinného mléka vytvořit veganský chléb nebo buchtu.
Pro hubnutí i sport
Chia semínka obsahují velké množství proteinů a zdravých tuků, čímž se stávají nedocenitelné při hubnutí a pro sportovce. Gel z napučených semínek vytváří v žaludku bariéru pro trávicí enzymy, díky čemuž se zpomaluje vstřebávání cukrů. Ty tak mají čas se rozložit na jednoduché cukry, což zároveň snižuje chuť na sladké. Navíc díky svému velkému objemu více zaplní žaludek a vy se budete cítit sytější. Sportovci je přidávají do svých nápojů, které pijí během závodu, aby tak pomaleji vstřebávali cukry. Jako semínka, která dodávají sílu a vytrvalost běžcům, byly oceňovány již ve střední Americe.