Doma vyrobená tekutá hnojiva: rostlinné výluhy
Zahradničení je skvělý způsob, jak si užít čas na čerstvém vzduchu a navíc pěstovat vlastní rostliny. Aby se rostlinám dařilo, je důležité pečovat o jejich půdu a pravidelně jim dodávat hnojiva podporující růst a zdraví. K tomu vám mohou pomoci doma vyrobená tekutá hnojiva. Zjistěte, jak si rostlinné výluhy připravit a které rostliny jsou na ně vhodné.
Co jsou rostlinné výluhy a proč je používat?
Rostlinné výluhy jsou tekutá hnojiva, která vznikají macerováním různých rostlin a bylin ve vodě. Tento proces uvolňuje živiny a další prospěšné látky, které vaše rostliny dobře využijí. Výluhy jsou skvělou alternativou k chemickým hnojivům, protože jsou přírodní a šetrné k životnímu prostředí.
Získáte tak přírodní hnojivo, které si vyrobíte téměř bez nákladů a navíc je velmi efektivní. Rostlinná hnojiva totiž podporují zdravý růst rostlin, posilují jejich imunitu a zlepšují kvalitu půdy.
Které rostliny použít na přípravu výluhů?
Existuje spousta rostlin, ze kterých můžete připravit tekutá hnojiva. Některé rostliny jsou vhodné, pokud chcete vyrobit hnojiva na podporu růstu, jiné zase pomáhají rostlinám odolávat škůdcům a nemocem. Záleží na vás, jaký účel chcete, aby rostlinné výluhy měly. Můžete také rostliny kombinovat a vytvořit si tekuté hnojivo, co se hodí přesně pro vaše rostliny. Které rostliny se na co hodí?
- Kopřiva patří mezi nejčastěji používané rostliny pro výrobu tekutých hnojiv. Obsahuje spoustu živin, jako je draslík, vápník, železo a dusík. Výluh z kopřivy je silný a hodí se pro rostliny, které potřebují rychle a intenzivně růst. Rostlinám také pomáhá zvyšovat odolnost vůči nemocem.
- Přeslička pomáhá posílit rostliny proti houbovým onemocněním. Hodí se na rajčata, okurky nebo další plodové rostliny, které jsou náchylné k plísním.
- Košťáloviny, jako je kapusta, zelí nebo brokolice, jsou bohaté na živiny a podporují růst listové zeleniny. Výluh z košťálovin povzbuzuje růst rostlin, které rostou v nadzemní části rostlin, pomáhá jim zesílit a být odolnější.
- Řebříček má antiseptické vlastnosti a pomáhá chránit rostliny před houbovými chorobami. Je vhodný na květiny, které potřebují dobrou imunitu a zdravý růst, například na růže, astry nebo gladioly.
- Kostival podporuje zdravý růst kořenů a hodí se pro rostliny, které potřebují silný kořenový systém, jako jsou jahody nebo různé trvalky. Výluh z kostivalu také zlepšuje strukturu půdy.
- Černý bez má vynikající antibakteriální vlastnosti, takže se využívá pro rostliny, které jsou náchylné na plísně nebo často bojují se škůdci. Výluh se dělá z listí z černého bezu. Také podporuje imunitní systém rostlin a je tedy vhodný i pro dřeviny nebo keře.
- Kapradí pomáhá zlepšovat půdu a dodává živiny rostlinám, které rostou ve vlhkých nebo stinných oblastech. Hodí se také pro některé druhy bylinek. Mimo to obsahuje draslík a můžete ho použít na zeleninu, jako je brokolice, kapusta nebo na kořenová zelenina.
- Měsíček a heřmánek jsou rostliny, které podporují růst kořenů a pomáhají při prevenci některých škůdců.
Jak připravit rostlinné výluhy?
Výroba rostlinného výluhu je opravdu jednoduchá a nezabere vám ani moc času. Jediné, co potřebujete, je rostlina určená na výluh a voda. Jak postupovat při výrobě tekutého hnojiva?
- Natrhejte rostliny, které budete k výrobě používat. Použít můžete čerstvé rostliny, ale i suché.
- Rostlinu natrhejte nebo nasekejte na menší kousky, aby se živiny rychleji uvolnily do vody.
- Vložte rostliny do nádoby s vodou. Použít můžete například kbelík. Rostliny by měly zabírat asi třetinu nádoby, poté jej dolijte vodou. Vodu použijte dešťovou nebo kohoutkovou, kterou nechte chvíli odstát.
- Počkejte, než začne výluh kvasit. Zakryjte nádobu víkem, ale nechte malý prostor pro odvětrávání nebo udělejte do otvoru dírky. Takto nechte výluh odstát asi 1–2 týdny. Doba závisí teplotě, ale po nějaké době se výluh začne zahřívat a bude cítit kvašený zápach, který vaše rostliny ocení. Ten také signalizuje, že je výluh hotový.
- Výluh přeceďte. Po maceraci výluh přeceďte. Zbylé rostliny můžete použít jako kompost. A máte pak připravené tekuté hnojivo.
Kdy a jak aplikovat tekutá hnojiva?
Výluhy nanášejte přímo na půdu kolem kořenů rostlin, postřik můžete použít také na listy. Výluh je nejlepší aplikovat buď brzy ráno, nebo večer, aby rostliny nebyly vystaveny přímému slunci, které by mohlo způsobit popálení listů.
Výluh nepoužívejte příliš silný, to by mohlo rostlinám spíše ublížit než pomoci. Nejprve jej nařeďte 1:10 s vodou, tedy 1 díl hnojiva na 10 dílů vody. Rovněž to nepřehánějte s častým hnojením. Je vhodné hnojit pravidelně, ale s rozumem, ideálně zhruba 1 aplikaci hnojiva za 2 týdny.
Tekutá hnojiva si vyrábějte pravidelně, mohou vydržet déle, ale po čase ztrácí svou sílu. Nejlépe je používat čerstvý výluh, případně ho spotřebovat nejdéle do 2 měsíců od jeho výroby.
Pokud používáte výluh jako postřik proti nemocem, aplikujte jej spíše ráno, nebo večer v menším množství. Je nutné, aby na listech nezůstaly kapky hnojiva přes noc, to by mohlo podpořit vznik plísní.