Angrešt
Angrešt je keřem, na kterém dozrávají lahodné plody. Ty je možné konzumovat hned po utrhnutí nebo např. zavářet. Pokud plody dozrají úplně, tak ztratí mírně trpkou chuť a jsou krásně sladké. Angrešt není náročný na pěstování, pokud jej na počátku zasadíme na místo, které splňuje podmínky pro jeho správný vývoj. Základní informace si zkusíme shrnout níže. Tak neváhejte a čtěte pozorně, pokud se chcete pustit do pěstování angreštu.
Základní informace o pěstování angreštu
- Příprava půdy: angrešt je nenáročný. Půdu není nutné speciálně připravovat. Je možné přihnojit hnojivem určeným pro správný vývoj těchto rostlin.
- Odrůdy: existuje více odrůd, ale většina zahradnictví nabízí omezený sortiment, proto doporučujeme návštěvu specializovaných školek.
- Místo a výsadba: shodná s podmínkami pěstování červeného rybízu, výhodou je schopnost jednotlivých rostlin opylit se vlastním pylem.
- Ošetřování: důležitý je vyšší obsah draslíku v půdě a pravidelné mulčování, ideálně dobře rozloženým hnojem.
- Mladé keříky je třeba chránit před větrem.
- Škůdci a choroby: ptáci mohou poškozovat pupeny. Angrešt může být napadán padlím, pilatkami nebo bakteriální a houbovou skvrnitostí.
- Řez a vedení: angrešt se tvaruje do podoby zákrsků, kordonů, stromků atp.
- Sklizeň a skladování: dozrání probíhá přibližně uprostřed léta. Angrešt je možné zavářet, popř. se dobře zamrazuje.
- K zavářce se sbírají plody zelené.
- Pro konzumaci se plody nechávají dozrát na keři.
- Barevné odrůdy (např. fialové) musí do této barvy dozrát na keři.
Angrešt je velmi oblíbené a chutné ovoce. Děti jej milují a rádi si pochutnají na buchtách s tímto chutným ovocem. Ještě než jej lidé v 16.století začali využívat, rostli angrešt jako divoký keř. Dnes je hojně pěstovaný a vyskytuje se snad v každé druhé zahradě. Obsahuje vitamíny jako je A, B6 a B7. Hojně se používá také v kosmetice, jako skvělý peeling pro tělo a pleť.
Angrešty jsou báječné ovoce. Můžeme si vypěstovat buď červené nebo bílé plody. Některé jsou sladké, jiné zase kyselé. Podle toho, čemu dáváte přednost si vybereme odrůdu a tu si pak vysadíme na zahrádku.
Angrešt je, díky svému širokému uplatnění v kuchyni a oblíbené chuti, často pěstovaným ovocem.