Jsem spáč. Vstávám až po hrnku turka. Když si v sobotu nařizuju budík, musí to za něco stát. A les stojí za hodně. Oplachuju si obličej vlažnou vodou, natahuju tepláky a kecky. Běžím ospale, ale s každým nádechem se probouzím. Když sbíhám srázem dolů, z pod listů borůvčí vykukují modré bobule. Borůvky jsou připravené.
Borůvky
Chcete si vypěstovat vlastní výtečné a sladké borůvky? V takovém případě bude nejlepší volbou keřík kanadských borůvek. I malé keře plodí poměrně bohatý počet hroznů s bobulemi. Vyznačují se skvělou chutí a dobrou skladovatelností i možnostmi zpracování. Při dodržení několika základních pravidel nepředstavuje pěstování kanadských borůvek žádný velký problém. Podle toho, kdy si chcete užívat sklizeň, zvolte vhodnou odrůdu. Existují rané, střední i pozdní odrůdy.
Zpočátku neočekávejte od malých keříků kanadských borůvek příliš velkou úrodu. Skutečně výnosnými se keříky stávají až po pěti až šesti letech. Potom není problém získat až 2,25 kilogramů borůvek z jednoho keře. Pro snadnou konzumaci je výborný také fakt, že jednotlivé borůvky v hroznu dozrávají postupně, takže se dají uzobávat během klidně i během jednoho až dvou měsíců.
- Velikost keře kanadské borůvky: dorůstají až do 1,3 až 2 metrů
- Stanoviště: lehký polostín s dostatečnou zálivkou
- Výsadba keřů: od pozdního podzimu až do mrazů ve vzdálenosti 1,5 metru od sebe.
- Ideální podmínky pro pěstování: kyselá půda s pH 4 až 5,
- Ochrana před škůdci: největším problémem bývají ptáci, kteří ozobávají plody, takže je vhodné keříky zakrýt lehkými sítěmi
- Řez a tvarování: kanadské borůvky plodí na starším dřevu, takže s řezem postupujte velmi opatrně a odstraňujte malé a slabé výhonky
- Hnojení: kyselá hnojiva – síran amonný, síran draselný, mulčování kyselým kompostem
Odrůdy podle doby sklizně:
- Rané: Blueray, Bluetta, Duke, Earliblue, Patriot, Reka, Spartan, Sunrise, Weimouth
- Středně zrající: Bluecrop, Bluegold, Bluejay, Dixi, Elizabeth, Emblue
- Pozdní: Barkeley, Brigitta, Darow Elliot, Herbert, Chander
Borůvky lze upravovat: konzervováním, zavařováním nebo zmrazováním.