Brambory

Brambory jsou choulostivé trvalky. Rostlina je chladnomilná, nesnáší mráz (brzké výsadby mohou ohrozit jarní mrazíky). Teplota nesmí klesnout pod 5-7°C. Optimální teplota růstu je 16-18°C. Existuje mnoho různých odrůd, které se převážně liší různou vegetační dobou a konzumními vlastnostmi

Půdní nároky na brambory: propustná, úrodná půda hluboká aspoň 60 cm, náročná na vysokou spotřebu živin, výhodnější je půda kyselá pH 5 až 6,5.

Nesnáší se s Snášejí se
celerem brukví
červenou řepou keříčkovými fazolemi
cibulí špenátem
okurky  
rajčaty  

Odrůdy brambor

  • Velmi rané - Impala
  • Rané - Adéla, Belana, Elfe, Esmee, Marabell, Marianka, Vysočina, Dali, Princess, Premiere, Maris Bard, Foremost, Arran Pilot, Pentland Javelin, Epicure
  • Polorané - Agria, Antonia, Bernina, Concordia, Laura, Red Anna, Ditta, Dominika, Antonia, Nadine, Wilja, Stroma, Marfona, Kondor, Estima
  • Pozdní - Jelly, Milva, Sante, Ailsa, Désirée, Kingston, Romano, Cara, King Edward, Pentland Squire
  • Salátové - Ratte, Charlotte, Pink Fir Apple, Linzer Delicatesse, Belle de Fontenay

Sázíme brambory

Koupíme si sadbu, kterou necháme předklíčit (4-5 týdnů před samotným sázením). Brambory rozprostřeme do nízké bedýnky a položíme na parapet okna (s dostatkem světla). Teplota pro předklíčení 12-15°C. Ideální klíčky jsou krátké a silné (ideálně kolem 2 cm). Předkličování ve tmě má za následek tvorbu dlouhých a tenkých klíčků, které jsou pro sadbu nevhodné!

  • Do řádku hloubky: 10 cm
  • Vzdálenost v řádku: 30 cm
  • Vzdálenost mezi řádky: 50-70 cm
  • Na jednom místě pěstujeme maximálně 4-5 let.

A co dál?

První kopčení provedeme při výšce nati kolem 10 cm. Následně půdu pravidelně plejeme a udržujeme ji kyprou. Postupně v průběhu růstu vytváříme kolem rostlinek hlíněný hrobeček.

Sbíráme a ničíme mandelinku bramborovou. Včetně žlutých vajíček, které bývají skryté pod listy.

Se sklizní pro okamžitou spotřebu začínáme průběžně od června. Se sklízením pro skladování, po odkvětu a uvadnutí natí.

Brambory opatrně vykopeme motykou nebo s pomocí vidlí. Necháme je přeschnout na sluníčku a přetřídíme do bedýnek (na velké, malé a sadbové). Hlízy neumýváme.

Skladování

V chladném a temném sklepě. Světlo přispívá k tvorbě klíčků, což není na škodu před sadbou, ale v průběhu skladování je nežádoucí. Proto okna nebo samotné brambory zakryjeme.

Brambory ve sklepě

Brambory na 10 způsobů: inspirace, tipy na jídla

Brambory patří k základním surovinám české kuchyně už po staletí. Navíc jsou levné, snadno dostupné a dají se připravit na nespočet způsobů. Přinášíme vám 10 receptů, jak zajímavě můžete brambory připravit. Jsou jednoduché, chutné a zároveň trochu netradiční. Který z nich vyzkoušíte jako první?

Brambory pěstované pod slámou - výhody, nevýhody i postup

Pěstování brambor pod slámou je skvělý způsob, jak získat úrodu bez zbytečné dřiny. Tento způsob pěstování využívali už naši předkové. Dříve používali slámu třeba na topení, ale také na pěstování brambor. I když pěstování brambor pod slámou má nižší výnosnost než tradiční pěstování, díky své nenáročnosti na čas i práci se začíná těšit velké oblibě. Pokud máte navíc volné místo na zahradě, není důvod to nevyzkoušet.

Vhodné/nevhodné brambory na bramborový salát

Pro ty z nás, kteří se doposud úspěšně snažili o ignoraci blížících se vánočních povinností, začíná nevyhnutelné. Vedle ozdobeného stromečku, cukroví a zajištění darů pro milované, je třeba začít myslet na sváteční tabuli. Patříte také mezi rodiny, kde vládne bramborový salát? Pak je tento článek přesně pro vás!

Je čas sklidit brambory

Bramborová nať žloutne, lehá si a schne. Pod vrstvou půdy jsou ale čerstvé šťavnaté hlízy nových brambor. Voní půdou a podzimem. Už pár let po sobě ráda sklízím brambory. U nás na to jdeme takhle.

Co zaseješ, to sklidíš

Přiznám se, že nevím, jestli raději seju, nebo sklízím. Oboje má cosi pěknýho do sebe. Na jaře voní půda svěžestí a očekáváním, na sklonku léta je její parfém zemitější, sebevědomější. Už totiž ví, co vyplodila. A já počítám zavařený sklenice, cibuli v záhonu a rajčata, co ještě (určitě) zčervenají.

Způsoby nakličováni brambor

Pěstitelé brambor často zvažují, co je pro správný vývoj těchto průmyslových rostlin to nejlepší. Pro některé je dokonce důležitá i rychlost jakou brambory na záhonku vyrostou. Právě kvůli tomu se hned na startu zabývají tím, jaké způsoby nakličování brambor použít. Naštěstí způsobů není mnoho, a tak nám nezamotají hlavu. Pojďme se na ně podívat.

Jak zabránit klíčení brambor?

Pěstujete brambory na zahrádce nebo si je kupujete od známého farmáře ve větším množství? V obou případech byste se měli zamyslet nad odpovědí na otázku: "Jak zabránit klíčení brambor?". Někdy to nemusí být lehký úkol, ale dá se zvládnout. Lépe, pokud máte sklepní prostory, které jsou čisté, chladné a s dobrým přístupem vzduchu. Pokud sklep nemáte, je to složitější, ale také to jde. Pojďme se na to společně podívat.

Optimální brambory na uskladnění

Pokud máte vlastní zahrádku a pěstujete vlastní brambory, tak děláte velmi dobře. Ale možná podobně jako my, občas váháte nad odpovědí na otázku: "Jaké brambory jsou vhodné na uskladnění?". Ani ten nejlepší sklep vám totiž nemusí zajistit ani u těch nejlepších odrůd jejich nenaklíčení. V našem článku se pokusíme podívat na odrůdy, kterým postačí běžný sklep, a pro které není skladování problém.

Jaké jsou druhy brambor?

Zemědělská plodina nesoucí název „brambor obecný“ si našla své místo skoro v každé domácnosti. Je velice oblíbenou přílohou, ať už ve vařené, smažené nebo pečené podobě. Pro Evropu byly brambory po dlouhý čas neznámé. Až s příchodem objevu Ameriky se začaly dovážet za oceán a plnit svůj účel v době hladomorů.

Jak uvařit brambory? - parní hrnec

Kdysi tuto sytou zeleninu jedli pouze králové, vrchnost, panstvo, či bohatí obchodníci, kupci. Ale víte, komu vděčíme za to, že se brambory staly nedílnou součástí každé domácnosti? Byl to syn Marie Terezie, Josef II. Své poddané přesvědčili o tom, jak důležité je pěstovat brambory, jaké pokrmy lze s nimi připravit a hlavně, že se jedná o potravinu, která je zasytí. V dnešní době existuje více jak 1258 odrůd. U nás je to zhruba 160 odrůd, a lze s nimi připravit nespočet vynikajících pokrmů od polévek, těstovin, salátů, ale i brambůrků, či placiček. Brambory kromě toho, že mají dobrou chuť, obsahují i cenné vitamíny a živiny.

Jak dlouho vařit brambory?
Jak na mandelinku bramborovou?
Skladování brambor
Jak pěstovat brambory?
Jak sázet brambory?
Tradiční pěstování brambor na zahradě