Exotické ovoce

Jak připravit avokádo?

Dříve neznáme, dnes oblíbené. Takto bychom mohli charakterizovat exotický plod původem ze Střední Ameriky. V současné době si získává poměrně velkou oblibu především u mladší generace lidí, kteří jej hojně zařazují do zdravého jídelníčku. Důvodů je hned několik. Avokádo obsahuje až 30 % zdravých rostlinných tuků, kyselinu palmitovou, linolovou a olejovou. Při dietě se využívá zejména jako náhražka másla, majonézy nebo různých dochucovacích dresinků. Kromě tuků dále obsahuje vysoký podíl vitaminu E, železa, draslíku nebo vlákniny.

Ovoce kaki jak pěstovat?

V poslední době nám supermarkety nabízí nepřeberné množství druhů ovoce a zeleniny, a to nejen od našich pěstitelů, ale i druhy z exotických dálek. Ananas a banány jistě nikoho nepřekvapí a bereme je jako běžnou součást nabízeného sortimentu. Jsou však i takové druhy, které nejsou tolik známé, a zákazník při pohledu do plných bedýnek bojuje s touhou trochu té exotiky ochutnat. Jednou takovou lahůdkou je například kaki.

Jak pěstovat mango z pecky?

Mango je jedním z nejchutnějších druhů exotického ovoce. Původně pochází z tropů, konkrétně z východní Asie, Tichomoří a Indie.  Mangovníků je mnoho druhů. Jedná se o stálezelený strom, který v dospělosti dorůstá výšky deset až čtyřicet metrů. Jednotlivé druhy rodí plody vejcovitého tvaru o hmotnosti půl kilogramu a více. Zralé mango má žlutočervenou slupku a kolem plochého semene je velmi lahodná, měkká žlutooranžová dužnina. Takže platí, že mango, které vám nabízejí v obchodech a má slupku z větší části zelenou, je většinou nedozrálé. Nejlépe je ho nechat dozrát při pokojové teplotě.

Jaboticaba

Málo z nás zná toto exotické ovoce. Ani bychom neřekli, že je to vůbec ovoce. U nás se prakticky nevyskytuje a nejsme o něm informování. Ale v Jižní Americe je tato plodina velice známá, oblíbena. Tak si ji přiblížíme.

Toto prapodivní exotické ovoce vypadá jako by vyrostlo přímo z kůry stromů a strom byl pokryt fialovými bradavicemi či pupínky. Jeho domovem je Jižní Amerika, Brazílie.