Jahody
Jahodníky se v České republice mohou pěstovat na otevřených i zakrytých záhonech a ve sklenících. Nízké, keříčkovité bylinné rostliny se dají podle konkrétní odrůdy pěstovat jako jednoleté nebo víceleté.
Dělí se do tří základních skupin: jednou plodící (sklízejí se začátkem léta a někdy ještě na podzim), stále plodící (mají plody na jaře a na podzim) a měsíční jahodníky (s malými, velmi aromatickými plody).
K nejdůležitějším podmínkám pro pěstování patří čerstvá půda a také to, kolikrát na stejném místě se jahodníky používají. Neměly by na jednom místě zůstat víc než tři roky, nejlepší je obměna po jednom roce. Ideální je slunné stanoviště a půda s pH 6-6,5.
- Výsadba: doba výsadby jahodníků závisí na konkrétním druhu rostliny. V chladných a mírných klimatech se jahodníky nejčastěji sází na konci léta až začátkem podzimu.
- Pokud se vysazují později, je potřeba odstranit květy, než se rostliny úplně vyvinou. Půda musí být dobře prohnojená.
- Pěstování: Jahodníky potřebují dokonale vypletou zeminu. Zamezení plevele se dosahuje pěstováním na černé folii, která zároveň zabraňuje zašpinění plodů při zavlažování. Přírodnější alternativou je pěstování na slámě.
- Jahodníky vyžadují pravidelnou závlahu a zaštipování nepotřebných šlahounů.
Doporučené odrůdy:
- rané: Cambridge Rival, Cambridge Vigour, Elvira, Gorella, Hedley, Honeye, Pantagruella
- polorané: Cambridge Favourite, Elsanta, Hapil, Pandora, Providence, Red Gautlet, Royal Soveregin, Tamella, Tenira, Totem
- pozdní: Bogota, Cambridge Late Pine, Domanil
- remontantní: Aromel, Gento, Ostara, Rabunda, Rapella
- měsíční: Apline Yellow, Baron Solemacher, Delicious
Škůdci a choroby: proti škůdcům, jako jsou ptáci a slimáci, je možné chránit jahodníky například netkanou textilií. Poškozují je i mšice, viry, plíseň šedá, houbová listová skvrnitost a sviluška chmelová.
Jahody jsou jedničky. Mezi ovocem na zahrádce dozrávají jako první. Mají víc „céčka“ než citrusy. Natrhat si jahody ještě s kapkou ranní rosy a užít si jejich lahodnou chuť plnou slunce, to je odměna, která stojí za trochu náročnější péči.
Červnová zahrada překypuje radostí. Roste před očima. Vykvétá a zakulacuje se. Sklízíte. Plejete. Vyséváte. Přesazujete. Vše najednou a dohromady. Je čas užít si jahody. A vysít zimní zeleninu.
Kdo by neměl rád jahody, lahodné ovoce plné vitaminů! Dělají se z nich výborné koláče, knedlíky, marmelády a další pochoutky, chutné jsou ale i čerstvé, nijak upravované. Aby nám záhon dal pořádnou úrodu, musíme se o něj poctivě starat. Pozornost si zaslouží nejen na jaře a v létě, ale i na podzim. Víte, jak před zimou ošetřit jahody, aby se jim dobře dařilo a vydaly ze sebe do nejlepší?
Velikost, chuť a šťavnost jahod, které sklidíte, závisí na řadě faktorů. Některé z nich – jako například jarní a letní sluníčko – ovlivnit nemůžete, s řadou z nich se ovšem něco dělat dá. Mezi důležité prvky péče o jahodníky patří to, jak se o ně na podzim postaráte. Rádi vám s tím pomůžeme.
Jahody patří bezesporu k nejoblíbenějšímu druhu ovoce v našich podmínkách. Málokdo si dokáže představit zmrzlinu, dort nebo marmeládu bez příchutě těchto lahodných plodů. Přestože jejich pěstování není nijak náročné, najdou se i taková úskalí, která bohatou sklizeň znemožní.
Milujete jahody a chcete je příští rok sklízet na vlastní zahrádce? Nezanedbejte přípravu záhonu. Příprava je nejdůležitější pro bohatou a sladkou úrodu.
Nejideálnější je zasadit jahody do fólie, která má hned několik výhod. Chrání jahody před znečištěním, udržuje vlhkost v záhonu a brání růstu plevele.
Jahody patří během léta mezi nejoblíbenější druh ovoce. Jsou šťavnaté, osvěžující a plné vitamínů. Chutnají výtečně samotné, nebo je můžete zakomponovat do koláčů, ovocných knedlíků nebo z nich vytvořit omáčku na lívance. Způsobů využití jahod je nekonečné množství a jejich pěstování, ač vyžaduje trochu starosti, není vůbec těžké.
Jahody patří mezi velice oblíbené ovoce, které lze pěstovat ve všech mírných oblastech světa. Existuje více jak 30 odrůd jahod a vyznačují se především sladkou chutí. Miluji je především děti, ale i dospělí. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, A, B, E, ale i minerálních látek převážně draslík, vápník, zinek. Jejich pěstování není náročné, ale musíte dodržovat pár základních pravidel, mezi než patří i zazimování. Tento článek vám pomůže jak správně zazimovat jahody, a tím získat bohatou úrodu i příští sezónu.
Také milujete lahodné červené plody, které jsou nejen sladké, ale i zdravé? Jen málokdo by odolal jahodám. Není však na čerstvě utržené jahody z vlastní zahrádky. Pokud nemáte vlastní zahradu, nebo dostatek prostoru a toužíte po jahodách, které můžete sklízet pravidelně, vypěstujte si měsíční jahody. Pěstování tohoto druhu není náročné a výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to!
Předjarní úpravy zahrádek brzy povolají pěstitele k první aktivitě. Budou si muset rozmyslet, co všechno, kdy a kam vysadí či vysejí. Prvním čerstvým ovocem, které našemu tělu dodá tolik potřebné vitamíny, vlákninu, minerální látky a minimum cukru, mohou být všemi oblíbené jahody. Pokud vysadíme rané odrůdy, můžeme si na nich pochutnávat již začátkem června.
Péče o jahody
Jak pěstovat jahody?
Jahody - Oblíbené a zdravé ovoce