Kopr
Aromatická rostlina se značným podílem vitamínů A a C. Výhodou je, že brzy klíčí a proto se může pěstovat společně s jinými zeleninami například s mrkví, cibulí nebo petrželí. Optimální je postupný výsev (v intervalech 2-3 týdnů). Nároky na půdu nemá kopr velké.
- Vzdálenost řádků: 25-30 cm (silných rostlin dosáhneme jednocením na přibližně 8-10 cm)
- Doba od výsevu po sklizeň natě: přibližně 6 týdnů
- Vegetační doba: podle odrůdy 42-85 dnů
- Odrůdy kopru: Pražský jarní, Oliver, Sari, Moravan, Bio Plan, Hanák, Hanles 8, Monarch, Compact MINI
Kopr se svou charakteristickou vůní a chutí se nehodí jen do tradiční koprovky nebo kulajdy. Výborných jídel s typickou koprovou chutí je celá řada. Připomeňte si pokrmy, které s příchutí kopru pravděpodobně znáte, ale i pokrmy, které vás možná překvápí. Kopr má nezastupitelnou chuť nejen v české kuchyni.
Kopr je velmi aromatická a oblíbená bylinka, která má široké využití v kuchyni. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů má ale i výborné léčivé účinky. Navíc je kopr nenáročný na pěstování. Mrkněte na 4 jednoduché kroky – od pěstování kopru přes péči o něj, jeho sklizeň až po jeho zpracování.
Na prázdná místa po letní sklizni vysejte zeleninu. Je škoda, aby půda zarostla plevelem. Jaká zelenina vám ještě vyroste? Co v červenci a v srpnu zasadit?
Čerstvý kopr je báječnou surovinou v kuchyni. Sušený totiž ztrácí značnou část svých vlastností, pro které ho tak milujeme. Jak tuto bylinku co nejdéle udržet svěží?
Koprová omáčka je tradiční české jídlo a každému je jasné, že nejlepší bude vždy připravená z čerstvého kopru. Sezóna bylin je však především v létě, a tak se v zimě často musíme spolehnout na supermarkety, kde jeho kvalita nemusí být nejlepší. Pokud si však kopr pěstujete sami, můžete ho zpracovat tak, že vám bude přístupný i přes zimu. Jednou z možností je ho naložit.
Kopr vonný patří mezi jednoleté byliny a časté obyvatele našich zahrádek. Pokud jej nestíháte přímo spotřebovat tak, jak jste ho sklidili na zahrádce, jsou ještě další možnosti, jak nadúrodě prodloužit život. Které?
Nefalšovaná domácí koprovka, kulajda nebo lehký zelný salát? Tyto dva pokrmy si mnoho z nás nedokáže představit bez jisté aromatické bylinky. Ano, touto kouzelnou bylinkou je kopr.
Kopr je poměrně nenáročná bylinka, kterou lze pěstovat jak na zahrádce, tak doma za oknem nebo na balkoně. Obsahuje dostatek vitaminu C a éterické oleje. Kopr podporuje chuť k jídlu a má příznivé účinky při potížích s nadýmáním.