Pěstování salátu je jednou z nejvděčnějších činností na zahradě. Roste rychle, nezabere moc místa a pokud ho správně načasujete, můžete si ho užívat prakticky celou sezónu. Ať už sáhnete po klasickém hlávkovém, římském nebo listovém salátu, všechny mají společné jedno – svěží chuť, kterou z obchodu jen těžko napodobíte.
Kde a kdy se salátu daří?
Salát má rád mírnější teploty a vláhu. Ideální je jarní nebo podzimní výsev, kdy nehrozí přehřátí. V létě může salát vybíhat do květu, proto se doporučuje vybírat odrůdy určené pro letní sklizeň nebo ho pěstovat na částečně zastíněném místě. Nejlépe se mu daří v lehčí, humózní půdě s dostatkem vláhy. V truhlíku na balkoně se salátu daří stejně dobře jako na záhoně, pokud dostane pravidelnou péči. Vhodné je střídat stanoviště, aby se předešlo vyčerpání půdy a hromadění chorob.
Výsev a růst bez komplikací
Semínka salátu klíčí poměrně rychle, už za pár dní se objeví první lístky. Je dobré je vysévat řídce nebo později jednotit, aby rostliny měly dost prostoru. Při příliš hustém výsevu se saláty vytahují a ztrácejí na kvalitě. Časná sklizeň mladých listů navíc podpoří další obrůstání. U listových odrůd je možné sklízet postupně, jak rostou, což prodlužuje dobu sklizně. Pro lepší úrodu je dobré výsevy opakovat po dvou až třech týdnech.
Zalévat s rozumem
Salát miluje vláhu, ale nesnáší přemokření. Ideální je pravidelná zálivka ke kořenům, nejlépe ráno nebo večer. V období sucha rychle vadne a ztrácí křehkost. Zálivku je potřeba přizpůsobit počasí i typu půdy. Dobře pomáhá také mulčování, které udržuje půdu vlhkou a brání jejímu přehřívání. Voda by měla být spíše vlažná než studená, aby salát neměl teplotní šok.
Sklizeň a další tipy
Sklizeň salátu je snadná – stačí odříznout hlávku nebo odstřihnout jednotlivé listy. Nejchutnější jsou čerstvě sklizené listy, ideálně ještě ten den. Pokud necháte některé rostliny vykvést, můžete si na podzim nasbírat vlastní semínka. A kdo má rád barevnost, může kombinovat různé druhy salátů od světlezelených až po tmavě červené a vytvořit si na talíři i na záhonu pestrou podívanou.
Salát se také dobře kombinuje s další listovou zeleninou, třeba s rukolou nebo polníčkem. Ať už ho pěstujete jakkoli, čerstvý salát je radost, která se vrací každý rok.
Římský salát patří mezi oblíbené listové zeleniny. Je křupavý, má jemně nasládlou chuť a oproti klasickému hlávkovému salátuvydrží déle čerstvý. Pokud si chcete dopřát čerstvě natrhané listy salátu přímo ze zahrady, bude římský salát tím pravým pro vás. Jak na jeho pěstování od semínka až po sklizeň?
Hlávkový ledový salát je ideální na lehké saláty, které skrývají doslova nekonečné množství variant chutných a zdraých jídel. Pochutnávat si na něm můžete navíc od jara až do zimy. Chcete si vypěstovat vlastní salát na své zahrádce? Zjistěte, kdy salát sázet a jak o něj správně pečovat.
Věděli jste, že než se dostane ledový salát nebo drobné salátové lístky v plastové mističce, které prodávají v supermarketu, na váš stůl, mají za sebou v průměru 1 600 kilometrů a hodiny kodrcání v kamionu? Zrovna jsem takový salát dojedla. Byl výborný. Ale byl to jeden z posledních. Protože zelené listy už raší a brzy bude nová sklizeň: hlávkového salátu, špenátu, rukoly, mizuny nebo polníčku. Pojďte je taky pěstovat. Na záhonech, ve skleníku nebo v truhlíkách na balkoně!
Kdy a co zasít? Dřív vyšel hospodář na pole, nadechl se, porozhlédl se, dotkl se země a věděl: ještě ne, už ano. V březnu se vysévá většina zeleniny. Ředkvičky, špenát, salát, petržel nebo mrkev. Záleží na počasí. A na půdě.
Hlávkový salát vypěstujete snadno. Třeba hned vedle záhonu s ředkvičkami. Jak to zařídit, aby byl křupavý a nebyl nahořklý?
Listy z ředkviček nevyhazujte na kompost. Přidejte je do salátu. Listy z červené řepy zase poduste jako špenát. A z mrkvové natě si vyrobte báječné pesto. Proč? Protože to vše dobře chutná a ještě doplníte vitamíny. Třeba áčko nebo céčko.
Tohle mě nadchlo. Vzala jsem cibuli, kterou skladujeme už od podzimu v přívětivém chladu a suchu naší chalupy, a vsadila ji do sklenky na šampaňské. Tu jsem naplnila vodou. Pořád jsme chodili kolem ní a s mužem jsme na sebe volali: „Už pouští kořínky.“ A před pár dny. „Už pouští zelené.“ O to zelené totiž jde. Cibulová nať je plná vitamínů. Což se na jaře obzvlášť hodí.
Hlávkový salát je tradiční zelenina, kterou nesmíme opomenout. Už brzy zjara nás osvěží, povzbudí a dodá nám potřebné vitamíny. Salát si můžete snadno vypěstovat na záhonech. Jediné, na co si musíte dát pozor je zálivka. A slimáci.
Třeba máte jen balkon. A chcete pěstovat zeleninu. I balkon je dost. Osaďte ho lahodnými rajčaty, vypěstujte si šťavnaté cibulky, řízné ředkvičky, plné mísy listového salátu, sladké jahody a voňavé bylinky. Sice moc neušetříte, ale ta radost! Ta je k nezaplacení. + FOTOGALERIE BALKONŮ
Výsev čínského zelí se provádí do řádků dvacet centimetrů hlubokých. Každý řádek by měl mít kolem sebe prostor šedesát centimetrů a sazenice zhruba čtyřicet centimetrů. Ihned, co sazenice vzejdou se vzdálenost zmenší zhruba na dvacet pět centimetrů. Sázejte v chladnější a vlhké venkovní půdě. Pokud byste sazenice vysázeli nejprve doma a poté je chtěli přemístit, není záruka, že se venku udrží, protože čínské zelí není tak snadno přizpůsobitelné. Když se značně oteplí, přesuňte sazenice, nebo již vykvetlé hlávky, do stínu.