Vlašské ořechy

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou velice prospěšné pro naše zdraví. Přispívají ke správné funkci srdce, cév, ale i nervové soustavy. Kromě bohatého zdroje omegy 3 - mastné kyseliny, obsahuje taktéž vlákninu, antioxidanty. Ne nadarmo říkávaly naše prababičky, že med s vlašskými ořechy je uklidňujícím lékem , dodává krásu vlasů, nehtů. V nadcházejícím podzimem opadávají oříšky ze stromů a mnozí z nás hned vyloupávají oříšky ze skořápky. Je to tak správné pro delší uchování ořechů?

Jak vyčistit ruce od ořechů?

Vlašské ořešáky se rozlišují podle kvality skořápky na "papíráky", "polopapíráky" a "kameňáky". Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Ořechy se skladují buď usušené v tvrdé slupce nebo vyloupané.

Slupky ořechů obsahují juglon, což je aromatická a barvicí látka. Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. 

Jak sušit vlašské ořechy?

Příchod podzimu je typický sběrem vlašských ořechů. Abychom měli sklizeň co možná největší, je potřeba dodržovat základní pravidla jak při jejich samotném sklízení, tak hlavně při sušení a následném uskladňování.