Vlašské ořechy

Vlašské ořechy patří mezi nejoblíbenější ořechy v našich zahradách. Stromy jsou dlouhověké, mohutné a nenáročné, což z nich dělá ideální volbu pro pěstování nejen na venkově. Jejich plody jsou chutné, výživné a bohaté na zdravé tuky, což oceníte nejen při vaření, ale hodí se i jako zdravá svačinka.

Výběr stanoviště a půdy

Pokud přemýšlíte o výsadbě vlašského ořechu, vyberte mu prostorné místo, protože dorůstá do značné velikosti. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti s hlubokou, propustnou půdou. Nemá rád přemokřená místa, proto se vyhněte těžkým jílovitým půdám, kde by mohl trpět hnilobou kořenů.

Výsadba a péče

Mladé stromky je nejlepší vysazovat na podzim nebo brzy na jaře. Při výsadbě nezapomeňte na dostatečně velkou jámu, aby měl kořenový systém prostor k růstu. Zalévání je nutné hlavně v prvních letech, než se strom dobře zakoření.

Vlašské ořechy nevyžadují časté hnojení, ale jednou za pár let ocení přihnojení organickou hmotou nebo kompostem. Pravidelný řez nemusíte provádět. Ale pokud chcete strom tvarovat,vhodné období je konecléta,kdy strom neroní tolikmízy.

Odrůdy vhodné pro pěstování

V České republice se nejčastěji pěstují odrůdy, jako je Mars, Apollo, Jupiter nebo Seifersdorfský. Tyto odrůdy jsou oblíbené pro svou odolnost vůči chorobám a pravidelnou úrodu. Například Mars je známý svými velkými plody a tenkou skořápkou, zatímco Apollo je oblíbený díky své výborné chuti a vysoké výtěžnosti jádra.

Choroby a škůdci

Nejčastější problém představuje bakteriální skvrnitost listů a plísně, které mohou ovlivnit kvalitu ořechů. Prevencí je dostatek vzduchu mezi větvemi a odstraňování napadených částí. Škůdci, jako je vlnovník ořechový, mohou způsobit černání plodů – pomáhá sběr a likvidace spadaných ořechů.

Sklizeň, sušení a využití

Ořechy dozrávají na podzim, kdy slupka začne praskat a plody vypadávají na zem. Nejlepší je nechat je po sběru proschnout na vzdušném místě, aby dlouho vydržely. Sušení trvá obvykle několik týdnů – důležité je zajistit dobré větrání a ochranu před plísněmi.

Vlašské ořechy mají široké využití. Můžete je konzumovat syrové, přidávat do pečiva, salátů nebo vyrábět domácí ořechové máslo. Jsou také skvělou surovinou na přípravu likérů nebo tradičních vánočních cukrovinek.

Strom vlašského ořechu je investicí na desítky let – pokud mu poskytnete správnou péči, odmění vás každoroční úrodou chutných a výživných plodů.

 

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou velice prospěšné pro naše zdraví. Přispívají ke správné funkci srdce, cév, ale i nervové soustavy. Kromě bohatého zdroje omegy 3 - mastné kyseliny, obsahuje taktéž vlákninu, antioxidanty. Ne nadarmo říkávaly naše prababičky, že med s vlašskými ořechy je uklidňujícím lékem , dodává krásu vlasů, nehtů. V nadcházejícím podzimem opadávají oříšky ze stromů a mnozí z nás hned vyloupávají oříšky ze skořápky. Je to tak správné pro delší uchování ořechů?

Jak vyčistit ruce od ořechů?

Vlašské ořešáky se rozlišují podle kvality skořápky na "papíráky", "polopapíráky" a "kameňáky". Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Ořechy se skladují buď usušené v tvrdé slupce nebo vyloupané.

Slupky ořechů obsahují juglon, což je aromatická a barvicí látka. Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. 

Jak sušit vlašské ořechy?

Příchod podzimu je typický sběrem vlašských ořechů. Abychom měli sklizeň co možná největší, je potřeba dodržovat základní pravidla jak při jejich samotném sklízení, tak hlavně při sušení a následném uskladňování.