Zázvor

Zázvorovník lékařský většina lidí zná pod zlidovělým názvem zázvor. Silně aromatické plody této rostliny jsou často používány v gastonomii, pomáhají také s posílením imunity a působí proti nachlazení. Zázvor je bohatým zdrojem mědi, hořčíku, manganu, draslíku a vitaminu B6. Odpradávna se používá k úlevě od příznaků gastrointestinální tísně. Jeho  použití je bezpečné i pro těhotné ženy, kterým pomáhá regulovat nevolnost a nutkání ke zvracení.

Zázvoru se nejlépe daří v teplém a vlhkém podnebí. Pro jeho pěstování si vyberte místo, které poskytuje minimálně 2 až 5 hodin přímého slunečního záření během dne, dále je třeba, aby bylo stanoviště chráněné před silným větrem. Půda by měla být propustná a bohatá na organickou hmotu. Vrstva mulče může zajistit poskytování živin, zadržování vody a regulaci plevele. 

  • Výsadba: oddenky sázejte alespoň 15 cm od sebe do hloubky nejméně 5 cm s růstovými pupeny směřujícími nahoru. 
  • Hnojení: pokud je půda chudá na živiny, přidejte při výsadbě organické hnojivo s pomalým uvolňováním. Poté lze každých několik týdnů aplikovat tekuté hnojivo.
  • Zálivka: nenechte rostliny v době růstu usychat, ale vyvarujte se i přelití. Když se ochladí, omezte zálivku. To povzbudí rostliny k tvorbě podzemních oddenků. V suchých oblastech pravidelně mlhujte.
  • Sklizeň: nejlepší doba pro sklizeň nastává, když je rostlina stará 8 až 10 měsíců. Po sklizni vyberte nejkvalitnější oddenky pro opětovnou výsadbu a ihned je znovu vysaďte.

Jak zpracovat zázvor?

S časem zimy, tedy obdobím častého nachlazení a rýmy, si už každý začíná vzpomínat na zázvorový čaj jako na prevenci proti těmto nepříjemnostem. Vylouhovaný čerstvý zázvor však nemusí být jediný způsob, jak ho využít. Variant je nespočet a mnoho z nich si doma snadno můžete připravit. My vám přinášíme dvě méně tradiční.

Jak sušit zázvor?

Zázvor je rostlina pocházející z Asie, která je asi metr a půl vysoká. Má krásné žluto-fialové květy. Známá je především svými hlíznatými oddenky, které obsahují stovky esenciálních olejů a minerálů jako je draslík, vápník a železo.

Jak uskladnit zázvor?

Přichází zima a s ní období rýmy a nachlazení. Jednoduchou prevencí ale i lékem proti tomu je zázvorový čaj nebo jakákoliv jiná podoba zázvoru připravená ke konzumaci. Pokud však nejste velký milovník tohoto oddenku s výraznou chutí a víte, že ho nespotřebujete rychle, budete ho chtít udržet dlouho čerstvý.

Jak pěstovat zázvor doma?

Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) byl pro své léčebné účinky znám již ve starodávné Číně. Ovšem světem téměř zapomenutý se opět vrací na světlo až dnes. Není divu, působí vhodně při nachlazení, je dobrý pro trávení i pro vyčištění organismu, podporuje imunitu a zlepšuje krevní oběh, navíc se dá velmi dobře využít i při vaření. Jak si ho ale zajistit, aniž byste ho museli kupovat?