Šípky akorát na sušení
Podzim se na pár dnů zahalil do ponurého kabátu. Mlhy, déšť, šero brzy večer, tma pozdě ráno. Přiznám se vám, měla jsem pošmournou náladu. Na zahradě jsem se už rozloučila s rajčaty a jako každý rok nestačily dozrát všechny rajské plody. Do tepla jsem odnesla taky choulostivou bazalku posvátnou a muškáty. To vám na radosti nepřidá, když víte, že se zahradnická sezóna chýlí ke konci. Ale o to víc chodím na procházku a sbírám šípky.
Podzimní příroda je kořeněná. Zrovna dnes jsem procházela lesní cestou měkce dlážděnou žlutými javorovými listy. Zhluboka jsem dýchala studený vzduch a nasávala zemitou vůni prošpikovanou tlejícím aroma. A bylo mi zase báječně. Podzimní splíny se rozpouštěly s každým výdechem. Toulala jsem se s jasným cílem. Na konci stál šípkový keř obalený sytě červenými plody. Právě tak akorát je otrhat. Košík se za chvíli zaplnil a teď už šípky suším. Hezky doma v teple. Zima je dlouhá a takový šípkový čaj s medem… Kde najdete šípkové keře?
- U lesů nebo luk. Kolem polních cest. Sbírejte šípky co nejdál od silnice.
Jak šípky sušit?
- Stačí vyložit plechy na pečení, položit na ně pečící papír, nasypat šípky a rozprostřít je do jedné vrstvy. Odneste je na půdu nebo dejte třeba na kuchyňskou linku. Je důležité, aby šípky byly v suchu a chladu.
- Šípky skladujte v tmavé uzavíratelné sklenici (musí být dostatečně suché, jinak chytí plíseň) nebo v látkovém sáčku.
Jak si uvařit šípkový čaj?
- Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh poté zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.