Sklizeň a uskladnění dýní
Doslova jsem se vykoupala ve slunci. Záplava zlatavých paprsků byla o víkendu nádherná. Vyhřívala jsem se na balíkách slámy, pozorovala jsem pavučinové spletence babího léta na mechu. A sklízela dýně, které se tolik podobají slunci. Zářivě oranžové vydrží celou zimu a jsou připomínkou toho, že nic netrvá věčně a po dlouhých měsících zase přijde léto.
Babí léto vdechuju plnými doušky. Tohle krátké období mě magicky přitahuje. Slunce ozařuje vše, co příroda stvořila a nechala dozrát: rajčata, dýně, papriky, červenou řepu, švestky, jablka, hrušky. Cesty jsou lemované jeřabinami, šípkovými a trnkovými keři i ostružinami. Všude jsou barvy, až oči přechází: zelená, žlutá, oranžová, modrá, červená. Radost ze sklizně vrcholí.
Dýně jsem skutálela z kompostu hned v pátek. Už visely na posledním vlásku. Docela uzrálé. Stopka usychala, stejně jako jejich listy. Vytáhla jsem dlouhé šlahouny a uložila je do vedlejšího kompostu, společně s prvními listy ořešáku. Naskládala jsem dýně do košíku a do přepravky. Jedlé i okrasné. Hokkaidó i špagetové. Uložila jsem je do sýpky do prostředního patra, kde je chladno, ale sucho. Dýně jsem zkoušela skladovat různě: ve chlévě, kde je chlad, ale vlhko. Tam pravidelně shnily už někdy v listopadu. A tak z oranžové úrody zbývaly jen oči pro pláč.
Kdy sklidit dýně?
První dýně dozrávají už v průběhu srpna, jejich sklizeň vrcholí koncem září, kdy už jsou vyzrálé – celé oranžové, stopky hnědnou a usychají. Zralou dýni poznáte tak, že má tvrdou a matnou slupku, stonky postupně praskají a usychají.
Jak uskladnit dýně?
Dobře uskladněné dýně vydrží až do února (zatím se mi to nepodařilo, ale nepolevuju a hledám ty nejlepší prostory). Dýně opatrně seřízněte, abyste nepoškodili jejich dužinu a nechte je několik dní dosušovat. Když je hezky, můžete je sušit venku na sluníčku. Přes noc je ale raději zaneste dovnitř. Při skladování potřebují dýně chlad, ale nesnesou vlhko, potom rychle uhnívají. Vhodným místem pro skladování dýní je vzdušná místnost s vlhkostí od 50 do 75 % a s teplotou mezi 10 a 18°C. Dýně by se při skladování neměly vzájemně dotýkat.
Co si uvařit z dýně?
Nejvíc se těším na dýňovou polévku. Ráda jím zapékanou dýni nebo dýni na kari. Kulatý tvar a oranžová barva nám naznačují, že dýně Hokkaidó je skvělá pro náš žaludek. Obsahuje velké množství minerálních látek (draslík nebo vápník) i vitamínů (například vitamíny skupiny B, betakarotén). Dýně působí močopudně a aktivuje činnost žaludku. Doporučuje se při nemocech zažívacího ústrojí, ledvin nebo srdce. Právě teď je podle čínské medicíny období, kdy bychom se na svůj žaludek měli soustředit. Příroda ví, jak to zařídit. Stačí se jenom dívat kolem sebe a s povděkem si vzít tolik, kolik potřebujeme.