Sklizeň a uskladnění podzimních jablek
Léto nám pomalu končí a na zahradách už se nám všechny jabloně barví krásnými plody. Většina pěstitelů ví, co se svými stromy a plody dělat, kdy je sbírat, jak je uskladnit a co se z nich dá vyrobit. Ovšem pro ty, kteří jsou v tomto oboru noví, máme několik tipů.
Druhy jabloní
Každému je určitě známo, že jablka rostou téměř v jakoukoli roční dobu. Jablka se rozdělují na letní, podzimní a zimní odrůdy. Mezi ty, které se budou sbírat již za několik málo týdnů, patří například Dolores, James GriveRed nebo Liberty či Santana. Všechny tyto odrůdy a mnohé další se vyznačují krásnou červenou barvou a jsou vhodná pro uskladnění na zimu, kdy jsou jablka ideálním zdrojem vitamínů.
Sklizeň
Podzimní jablka se začínají sklízet okolo půlky září. Pokud chcete jablka uskladnit, nesmí to být jablka posbíraná po zemi. Ty už jsou nějakým způsobem narušená a mohly by vám ve sklepě začít plesnivět. Zralé jablko poznáte tak, že jde jednoduše oddělit i se stopkou od větve. Po rozkrojení jsou jadérka hnědá. Sklízet by se jablka neměla za deště a nejlepším časem pro sklizeň bývá ráno. Pokud začnou jablka opadávat ve větším množství, je nejvyšší čas očesat je všechna.
Uskladnění
Pro uskladnění podzimních a zimních jablek je nejlepší sklep. Ten by měl mít teplotu mezi 8-2°C a vlhkost by měla dosahovat až k 90%. Pokud žijete ve starém domě bez izolace a s dobrým podložím dá se toho snadno dosáhnout při větrání. Jestli žijete v paneláku nebo někde, kde nemáte sklep, můžete zkusit jablka zazimovat v garáži nebo na balkóně v tzv. chladicích boxech. Když jablka přejdou mrazem, dají se ještě spotřebovat, pokud ale zůstanou na mrazu déle, dužina ztratí šťávu a začnou velmi brzy hnít a nechutnají příliš dobře.
Co s popadanými jablky?
Jablka, která leží na zemi, přeberte. Ta, která jsou hodně nahnilá, vyhoďte do kompostu, kde pomohou vyrobit pěkný humus na zkypření půdy okolo stromů v následujícím roce. Ta, která se zdají být zdravá, si rozdělte, protože receptů je nepřeberné množství. Z opravdu sladkých jablek můžete vylisovat mošt. Z těch trochu kyselejších, co už nevydržela na stromě, můžete vyrobit pálenku zvanou kalvados. Každý lepší lihovar vám vypálí přesně vaše jablka. A k tomu si doma můžete usušit křížaly nebo vyrobit domácí ledovou tříšť.
Související články
- Sklizeň a uskladnění podzimních jablek
- Jak vyrobit drtič ovoce?
- Jak pěstovat sloupovité ovocné stromy?
- Jak stříhat jabloně?
- Jak udělat jablečný ocet?
- Jak uskladnit jablka na zimu?
- Jak na křížaly?