Úvod  ›   › 

Jak uchovat česnek?

Česnek patří neodmyslitelně nejen k české kuchyni, ale také k lidovému léčitelství. Nejlepší je čerstvý, ale jeho sezóna je u nás jen na jaře a na podzim. Jak ho tedy uchovat, aby nám vydržel kvalitní až do další sklizně? Ať už si česnek pěstujete sami, nebo ho nakupujete u svého farmáře či na trhu, měli byste si pamatovat pár věcí.

Není česnek jako česnek

Laici většinou rozlišují česnek na český, španělský a náhražku z Číny (sice to tak vypadá, ale s česnekem to nemá nic společného). Uskladnit má samozřejmě smysl jen ten český, ale ten také není jen jeden, ale pěstuje se řada odrůd. Základní rozlišení je podle doby sázení na jarní (například Japo, Matin, Mirka, Benátčan atd.) a ozimé odrůdy (například Lukan, Jovan, Vekan, Anin, Blanin atd,). Pro skladování jsou vhodnější jarní odrůdy, ozimé mají tendenci rychleji se kazit i v dobrých podmínkách.

Kam s ním

Nejelegantnější jsou česnekové copy. Vypadají skvěle, ale moc záleží, kde ho pověsíme a také z jakého česneku je udělaný. Většinou až do příští sezóny nevydrží. Z čistě praktického hlediska se nemusíte trápit s copy, tatínek vždycky svázal cca 10 paliček za stonky do svazků a pověsil ve sklepě na polici. Účel to splnilo stejný.

Stonky s paličkami česneku můžeme taky dát do vázy nebo sklenice (samozřejmě bez vody) a ozdobit si jím kuchyni. Ale to je jen na pár paliček. Pokud ho máte víc, musíte na to jinak.

Usušený česnek můžeme skladovat i v regálech, nejlépe v dřevěných bedničkách od ovoce kořenem nahoru. Místo by ale nemělo být moc vlhké, ale chladné a stinné. V přílišném vlhku vám zplesniví.

Uskladnění v bytě

Ne každý má vhodný sklep a tak je velmi oblíbeným způsobem uskladnění i chladnička, případně mrazák. Skladuje se buď v plastových, nebo papírových sáčcích. Někdo česnek balík do novin a pak teprve dává do plastového sáčku a do chladu.

Česnek se solí

Nevím, jak u vás, ale u nás se česnek tře se solí. Lis sice máme taky, ale do bramboračky nebo bramboráku to není ono. A tak se hodí i další metoda uskladnění – nakládání do soli. Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky vložte do sklenice se solí. Sklenice by měla být úplně plná, aby v ní nezbylo prázdné místo pro vzduch. Někdo proti zelenání obsahu přidává i trochu kyseliny citronové.

Nakládaný česnek

Česnek se také nakládá, a to jak do octa, tak i do oleje. Receptů je velké množství, skoro jako u okurek, takže si najděte tu kombinaci česneku a koření, která vám bude nejlépe chutnat. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články