Úvod  ›   › 

Jak uskladnit zázvor?

Přichází zima a s ní období rýmy a nachlazení. Jednoduchou prevencí ale i lékem proti tomu je zázvorový čaj nebo jakákoliv jiná podoba zázvoru připravená ke konzumaci. Pokud však nejste velký milovník tohoto oddenku s výraznou chutí a víte, že ho nespotřebujete rychle, budete ho chtít udržet dlouho čerstvý.

Kupujte jen ten nejkvalitnější

První zásadou je ho již jako čerstvý koupit. V supermarketech je běžně dostupný, avšak bude pravděpodobnější, že si domů neodnesete již seschlý zázvor, pokud si pro něj zajdete na trhy. Zázvor také představuje oblíbenou surovinu v jihovýchodní Asii, odkud se také nejvíce dováží. Bude tedy možné, že ten opravdu nejkvalitnější najdete na vietnamských tržnicích. Jestli jste tedy pořídili kvalitní oddenek, máte několik možností, jak ho uskladnit.

Zázvorový kořen

CC: Ajale

Týdny čerstvý díky ledničce

V chladu ledničky dokáže zázvor vydržet i několik týdnů. Nejideálnější varianta je mít zázvor neoloupaný a uložený v plastovém sáčku s co nejmenším množství vzduchu uvnitř. Nějakou dobu vám také vydrží v papírovém pytlíku nebo již částečně oloupaný, avšak podle zkušeností se známky vysušení začnou objevovat už po týdnu.

Nebojte se ani mrazu

Pokud jsou pro vás týdny málo, můžete prodloužit životnost zázvoru až na několik měsíců vložením do mrazáku. Neoloupaný zázvor zabalte do potravinové fólie a pak do plastového sáčku, ze kterého se pokuste vytlačit co nejvíce vzduchu. Zmražený zázvor se vám bude lépe strouhat a jednodušeji z něj sloupnete slupku, avšak po rozmrazení může výrazně změknout, proto se poté nemusí chodit úplně do všech receptů.

Alkohol jako konzervant

Pro nakládání do alkoholu se spíše hodí oloupaný a třeba i nakrájený zázvor. Vložte ho do uzavíratelné sklenice a zalijte nějakým vysokoprocentním alkoholem. Nejčastěji se používá čistá vodka, protože nejméně změní jeho chuť, avšak můžete zkusit například sherry nebo zaexperimentovat s jiným typem. A pokud třeba takový zázvor zalijete rýžovým octem, získáte nakládaný zázvor používaný v asijské kuchyni. Všechny tyto způsoby ho udrží čerstvý i několik týdnů. Pokud však později ve sklenici zpozorujete zakalení, znamená to, že se v roztoku rozmnožují bakterie, a tudíž vám nezbývá nic jiného než obsah sklenice vyhodit.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (2 hlasy)


Související články